AKTUALNO

Kia je pokazala Stonic s blagim hibridom, novim mjenjačem, te modernim sustavima asistencije

Unaprijeđeni Stonic stiže najesen a novim ‘EcoDynamics+’ benzinski blagim hibridom s clutch-by-wire inteligentnim ručnim mjenjačem
Kia Stonic 2020.
 Kia

Kia je predstavila crossover Stonic s brojnim unaprjeđenja po brojnim pitanjima kojima želi ojačati položaj svog popularnog modela u razredu gradskih crossovera (B-SUV). Sada unaprijeđeni Stonic vozačima nudi nove ‘Smartstream’ motore s inovacijama koje poboljšavaju učinkovitost. Između ostalog nudi i novi benzinski 48-voltni blagi hibrid ‘EcoDynamics+’, koji dolazi i s Kijinim novim ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim mjenjačem.
Unutrašnjost i vanjština Stonica ostaju gotovo nepromijenjeni, ali će vlasnici dobiti mnogo više mogućnosti personalizacije vozila nego prije jer su sada na raspolaganju nove boje karoserije i krova, a dodani su i novi paketi boja i novi dizajn naplataka.
U unutrašnjosti će vozač i suputnici najprije primijetiti veći 8,0-inčni zaslon na dodir (do sada je bio 7-inčni) s infotainment i navigacijskim sustavom, koji donosi nove funkcije 2. faze Kijine telematike UVO Connect. Sigurnost i asistencije vozaču unaprijeđeni su s novim naprednim sustavima asistencije (ADAS).

image
Kia Stonic 2020.
Kia

Stonic, koji je stigao prije tri godine do danas je na godišnjem nivou postao 4. najprodavaniji model (ispred njega su Ceed, Sportage i Picanto) marke. Ukupno je u Europi do danas prodano više od 150.000 Stonica.
Unaprijeđeni Stonic stiže najesen a novim ‘EcoDynamics+’ benzinski blagim hibridom s ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim mjenjačem ili sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.
U kombinaciji s novim ‘Smartstream’ 1,0-litrenim T-GDi motorom s 48-voltnim MHEV sustavom, EcoDynamics+ pogon omogućava bolju učinkovitost i neprimjetno djelovanje elektromotora. Kompaktna 48-voltna litij-ionska polimerna baterija nadomješta benzinsku snagu s električnom i s novim starterskim generatorom za blage hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator - MHSG).

image
Kia Stonic 2020.
Kia

MHSG je preko remena povezan s radilicom i neprimjetno djeluje između načina - motor i generator. U načinu ‘motor’ tijekom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenje motora i snižava emisije.
Tijekom smanjivanja brzine MHSG pod određenim uvjetima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperira energiju s radilice kako bi napunio bateriju.
Novi Smartstream motor nadomješta Stonicovu prijašnju generaciju 1,0-litrenog TGDI motora. Opremljen je tehnologijom promjenjivog upravljanja ventilima (CVVD), a tu su i druge inovacije.

Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao prijašnji Kappa motor:100 ili 120 KS, ovisno o mjenjaču. Na primjer, najveći okretni moment kod izvedbe sa 120 konjskih snaga sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT) veći je za 16posto (200 Nm). Novi EcoDynamics+ motor pritom psjetno smanjuje i emisije CO2 do 10 posto.Oba 48-voltna pogona bit će opremljena sustavom izbora načina vožnje (Drive Mode Select – DMS) koji vozačima omogućava da među opcijama ‘Eco’, ‘Sport’ i ‘Normal’ izaberu potrebni način. EcoDynamics+ izvedbe raspoložive su i s Kijinim inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT).

Sustav ‘clutch-by-wire’ razvijen je s ciljem pružanja boljeg iskorištenja goriva i nižih emisija CO2, dok ujedno omogućava zabavnu vožnju karakterističnu za konvencionalne ručne mjenjače. Pritom mjesto mehaničke veze iMT kontrolira spojku potpuno elektronski. Neprimjetno se integrira sa starterom-generatorom blagog hibrida (MHSG) i u "coastingu" – to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja – gasi motor prije nego Kijin ISG sustav stani/kreni (Stop & Go). Oba mjenjača (iMT i 7DCT) omogućavaju kratka razdoblja "ugašenog motora" tijekom coastinga pri brzini do 125 km/h, koji se ponovno aktivira kada vozač pritisne papučicu gasa ili spojku.

image
Kia Stonic 2020.
Kia

Unaprijeđeni Kia Stonic donosi ključne dorade postojećih benzinskih motora, koji su postali učinkovitiji, imaju niže emisije CO2, kao i bolja vozna svojstva. Pored EcoDynamics+ izvedbi u ponudi bit će i standardni benzinski motori – novi 1.0 T-GDi motor sa 100 konjskih snaga i nova izvedba 1,2-litrenog atmosferskog motora s inovativnom tehnologijom dvostrukog ubrizgavanja (Dual Port Fuel Injection) s 84 KS. Taj motor nadomješta multipoint s novim dvostrukim ubrizgavanjem goriva (DPFI), koji optimizira vrijeme ubrizgavanja za maksimalnu uštedu.

Mali 1.0 T-GDi motor sa 120 KS pored standardnog 6-stupanjskog ručnog mjenjača (umjesto dosadašnjeg 5-stupanjskog ručnog) opcijski nudi i mogućnost izbora 7DCT mjenjača. Nadalje, Stonic donosi unaprijeđeni zaslon na dodir s navigacijskim sustavom koji nudi Kijinu inovativnu 2. fazu telematskog sustava UVO Connect, koja poboljšava povezivost i upravljanje vozila.
Stonic je standardno opremljen s 8,0-inčnim zaslonom na dodir, koji emitira audio sadržaje, dok je opcijski moguće naručiti i satelitsku navigaciju. Pored toga donosi i Bluetooth multipovezivost koja korisnicima omogućava povezivost dva mobilna uređaja istovremeno –
jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu medija, a drugog samo za medije. Sustav standardno omogućava upotrebu na platformama Apple CarPlay i Android Auto za čiju upotrebu više nije potreban kabal.

Sustav UVO Connect vozačima omogućava pristup različitim podacima - prometne informacije uživo, vremenska prognoza, zanimljive točke, cijene goriva i detalji o eventualnim uređenim parkinzima i uz cestu – uključujući cijene, lokaciju i raspoloživost. Prepoznavanje glasa korisnicima omogućava traženje zanimljivih mjesta, traženje adrese, pružanje vremenske prognoze ili slanje sms-ova s glasovnim naredbama. Nova usluga online navigacije koristi podatke iz baze u oblaku u realnom vremenu i povijesne podatke s ciljem predviđanja najbrže rute.
Po pitanju oizgleda izvana i iznutra je dizajn unaprijeđenog Stonica ostao gotovo nepromijenjen, novi su jedino puni LED farovi s odvažnijim oblikom. S novim stilom kompaktnog crossovera koji već od samog lansiranja nudi moderan izgled Kia daje kupcima nove mogućnosti da Stonica prilagode svojim željama.

image
Kia Stonic 2020.
Kia


Kupcima su na raspolaganju novi 16-inčni aluminijski naplatci i dvije nove boje karoserije – Perennial Grey i Sporty Blue. Paleta boja kupcima nudi 9 boja karoserije, između ostalog i dvobojne kombinacije karoserije i krova. S novim žutim krovom sada se broj dvobojnih kombinacija popeo na 20, ovisno o tržištu i opremi vozila. U kabini je novost novi i veći, 8,0-inčni zaslona dodir, a vozači će znati cijeniti i novi visokorezolucijski 4,2-inčni digitalni zaslon na instrumentnoj ploči. Nove opcije za personalizaciju kabine su plavi i žuti paket, što znači da kupci mogu birati među 4 paketa, ovisno o tržištu i opremi vozila.

Ovisno o opremi, unaprijeđeni Stonic donosi novi sustav asistencije ADAS koji uključuje sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, vozila i biciklista, sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sustav za upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW), sustav za upozoravanje na mogućnost sudara u mrtvom kutu (BCW), sustav asistencije za pomoć kod sprječavanja sudara s vozilima u mrtvom kutu (BCA), inteligentni sustav za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC) te sustav za održavanje vozila na voznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred i s automatskim ubrzavanjem nakon aktiviranja pokazivača smjera (LFA).

image
Kia Stonic 2020.
Kia

Sustav LFA u suradnji s radarskim tempomatom za održavanje sigurnog razmaka do vozila ispred kontrolira ubrzavanje, kočenje i upravljanje s obzirom na vozilo ispred i vozne prilike. Sustav koji djeluje u vožnji do 180 km/h koristi kameru i senzore za praćenje podnih oznaka i tako održava Stonica na sredini trake. Stonic dobiva i sustav za pomoć kod vožnje unatrag (RCCA) koji vozača upozorava i zaustavlja vozilo ako sustav na parkiralištu s lijeve ili desne strane prepozna približavanje drugog vozila, a tu je i novi sustav za upozoravanje na putnike na zadnjim sjedalima (ROA) koji upozorava vozača ako slučajno zaboravi dijete ili kućnog ljubimca na zadnjem sjedalu. Unaprijeđeni model standardno je opremljen sa šest sigurnosnih zračnih jastuka i ISOFIX sidrištima za dječje sjedalice.Za koji mjesec jako unaprijeđeni Stonic naći će se i u domaćim salonima kada će biti poznate i cijene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:32