SOFISTICIRANI UREĐAJ

Kazne stižu na kućnu adresu: U Parizu postavljen prvi radar buke u prometu

‘Sugrađani nam se razbolijevaju od previše buke! Ovo radimo za naše zdravlje i kvalitetu života...‘
 Profimedia

U Parizu je postavljen prvi radar za detekciju buke u prometu. Radi se o sofisticiranom uređaju koji mjeri razinu buke vozila u pokretu i snima registarsku oznaku. Vozači čija vozila proizvode previše buke tako će na kućnu adresu dobivati policijsku kaznu.

Aktualnim ovlastima, policija može sankcionirati vlasnike bučnih vozila, ali mora imati potrebnu opremu, odnosno uhvatiti vozača u prekršaju. Novi radarski sustav s automatiziranim kaznama taj će im posao olakšati.

Do kraja godine grad će testirati pouzdanost sustava, odnosno može li točno identificirati registraciju automobila i motocikala, a ukoliko se pokaže dobrim, od početka iduće godine počinje primjena u punoj snazi. Pariške vlasti planiraju cijeli grad pokriti radarima buke.

image
Justin Picaud/Sipa Press/Profimedia

Zamjenik gradonačelnika David Belliard nema dileme oko novog sustava: 'Sugrađani nam se razbolijevaju od previše buke! Ovo radimo za naše zdravlje i kvalitetu života. Cilj radara je automatski izricati kazne vozačima čija vozila proizvode previše buke'.

image
Mandoga Media/ddp USA/Profimedia

Prema studiji Money.co.uk iz prosinca 2021., temeljenoj na podacima Europske agencije za okoliš, Pariz je bio jedan od najbučnijih gradova u Europi, s više od 5,5 milijuna ljudi izloženih buci cestovnog prometa od 55 ili više decibela.

U Beču i Rimu, takvom 'teroru' izloženo je 2,6, odnosno 1,7 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:50