NOVI STANDARDI

Kamioni i autobusi na udaru Europske unije: ‘Zahtijevamo nultu emisiju štetnih plinova‘

Nizozemska, Belgija, Danska i Luksemburg pozvali su EU da odredi datum do kad novi kamioni i autobusi moraju imati nultu emisiju CO2
 Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prije nešto više od dva mjeseca Europska Unija postigla je konačni dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine. Cilj zakona je brži prelazak na električna vozila.

Usporedno s tim, Europska komisija idućeg bi mjeseca trebala predložiti strože standarde i za teška teretna vozila kako bi se uskladila s ciljevima EU u vezi s klimatskim promjenama.

Kako bi ubrzali proces, Nizozemska, Belgija, Danska i Luksemburg pozvali su Europsku uniju da odredi konačan datum do kojeg novi kamioni i autobusi koji se prodaju u Europi moraju imati nultu emisiju ugljičnog dioksida.

Kako navodi Reuters, prijedlog bi trebao otkriti konačan cilj o nultoj emisiji štetnih plinova za teška teretna vozila.

Iako navedene četiri zemlje nisu precizirale datum primjene, navode da mora biti u skladu s ciljem EU da do 2050. ima nulte emisije plinova u cijelom gospodarstvu.

‘Predstojeća revizija standarda CO2 za teška teretna vozila pruža jedinstvenu priliku za slanje snažnog signala tržištu i poticanje pravovremene tranzicije‘ - stoji u zajedničkom dokumentu četiri zemlje objavljenom u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:48