REZANJE TROŠKOVA

Kako otpustiti 5000 radnika bez otkaza? General Motors je pronašao rješenje

Program uštede od dvije milijarde dolara je alat koji će spriječiti velike financijske probleme

Sjedište General Motorsa (ilustracija)

 Karen Cowled/Alamy/Alamy/Profimedia

Prije mjesec dana General Motors je najavio ‘Program dobrovoljnog odvajanja‘ za svojih 58.000 radnika, a nakon dva tjedna koliko su im ponudili za odluku - 5000 zaposlenika je prihvatilo ponudu.

Potvrdio je to financijski direktor GM-a Paul Jacobson - koji je program koji uključuje pozamašne otpremnine, zdravstvenu skrb i još mnogo toga, opisao kao ‘alat koji će spriječiti velike financijske probleme‘.

‘Rezanje troškova od dvije milijarde dolara napravljeno je kako bi se pripremili za bilo kakav potencijalni ekonomski pad ili recesiju. Želimo biti oprezni jer ne želimo ignorirati makroekonomske znakove. Ne želim biti ovdje za godinu dana i govoriti - propustili smo svoju šansu. Tvrtka će zbog ‘Programa‘ u prvom tromjesečju platiti milijardu dolara, ali ista milijarda će nam se vratiti do kraja godine jer će radnici napustiti kompaniju‘ - naveo je Jacobsen

image

General Motors

Profimedia

Kako navodi CNBC, zahvaljujući otpremninama, GM će uštedjeti oko milijardu dolara godišnje na troškovima, što je pola od dvije milijarde dolara koliko na godišnjoj razini žele smanjiti do kraja 2024.

GM očekuje da će većina zaposlenika koji su sudjelovali u programu napustiti tvrtku do kraja lipnja - rekao je glasnogovornik kompanije.

Odluka o ponudi Programa dolazi u neizvjesnom trenutku za automobilsku industriju, koja je usred prijelaza s vozila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem na električna.

Cilj GM-a do 2035. godine je prodavati samo električna putnička vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:00