uoči Olimpijskih igara

Kako je Pariz jednostavnim trikom smanjio razinu zagađenog zraka za 40 posto?

Drugi gradovi mogu gledati na Pariz kao model i usvojiti slične, jednostavne inicijative

Pariz, ilustracija

 AFP

Uoči nadolazećih Olimpijskih igara 2024., u Parizu je drastično smanjena razina zagađenog zraka. U odnosu na prije deset godina, grad je zabilježio smanjenje razine nečistog zraka za 40 posto!

Uspjeh Pariza u smanjenju razine štetnog zraka uoči Olimpijskih igara snažan je dokaz utjecaja reformi strateškog urbanog planiranja i prometa.

Davanjem prioriteta gradskim ulicama pogodnim za pješake, širenjem biciklističke infrastrukture i uvođenjem zona s niskim emisijama, grad nije samo poboljšao kvalitetu zraka, već je poboljšao i kvalitetu života svojih stanovnika.

Ova transformacija naglašava važnu poruku za gradove diljem svijeta: promjena vam je nadohvat ruke, a jednostavan trik glasi: izbacite automobile iz gradova!

image

Električni romobili ilustracija

Philippe LOPEZ/AFP/Profimedia

Mike Gagliardi s NBC-a je rekao: ‘Kampanja da se Pariz učini zelenijim, prvenstveno smanjenjem njegove ovisnosti o automobilima, pretvorila ga je u sjajan primjer onoga što bi trebala biti budućnost gradova diljem svijeta. Drugi gradovi mogu gledati na Pariz kao model i usvojiti slične, jednostavne inicijative za borbu protiv onečišćenja zraka, zaključuje Gagliardi.

Udaljavanje automobila iz gradova dolazi u nekoliko oblika.

Jedan od najjednostavnijih je zabrana automobila u većem dijelu središta grada, što je postao sve češći potez u mnogim gradovima diljem svijeta. Ulice samo za pješake rezultirale su većim brojem ljudi koji ih koriste jer su postale dostupnije.

Grad je također uložio napore da smanji veličinu automobila u Parizu, utrostručivši naknade za parkiranje za velika SUV vozila.

image

Pariz

AFP

Širenjem mogućnosti javnog prijevoza, stvaranje sigurnih i raširenih mreža za bicikliste i pješake te promicanje korištenja električnih vozila izvedivi su koraci.

Ove mjere ne samo da dovode do čišćeg zraka, već stvaraju i zdravije, živahnije urbane zajednice, piše Electrek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 15:36