PRVA U EUROPI

Kada Hrvatska neće, ima tko hoće: Kineski automobilski gigant gradi tvornicu u susjedstvu

Do idućeg ljeta kineska marka planira lansirati čak šest noviteta namijenjenih europskim kupcima

BYD (ilustracija)

 Arnulf Hettrich/imago stock&people/Profimedia

Kineski automobilski div BYD uskoro će otvoriti svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi. Prema informacijama njemačkog lista The Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), europska tvornica bit će izgrađena u Mađarskoj.

Informacija je neslužbena, temeljena na neimenovanim izvorima bliskim BYD-u koji navode da je odluka već donesena, piše Reuters.

image

BYD (ilustracija)

Profimedia

Njemački list također ističe da se prošlog mjeseca mađarski premijer Viktor Orban susreo s predsjednikom BYD-a Wang Chuanfuom.

Iako mađarska Vlada i BYD još nisu potvrdili dogovor, izbor Mađarske ne bi bio iznenađenje jer kineska kompanija u toj zemlji već ima tvornicu električnih autobusa.

Uz to, Mađarska je u Europskoj uniji, što bi Kinezima omogućilo mjesto za proizvodnju i prodaju automobila na cijelom kontinentu, bez ikakvih problema.

Podsjetimo, Europska unija otvorila je istragu protiv kineskih proizvođača električnih vozila koja se prodaju u Europi, što bi u budućnosti moglo rezultirati velikim uvoznim nametima.

image

BYD Han, IAA Mobility Munchen 2023.

Profimedia

BYD ima velike planove vezane za Europu, a njihov plan je ući među pet najprodavanijih marki na starom kontinentu. Do idućeg ljeta, kineska marka najavila je lansiranje čak šest noviteta namijenjenih europskim kupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:47