VANDALIZAM

Kablovi vrijede puno na crnom tržištu: Teslini Superchargeri na meti lopova, zaštite nema

Čini se da je riječ o vandalizmu, iako su krivci možda tražili materijale zbog njihove materijalne vrijednosti

Teslina Supercharger stanica u Oakhurstu

 Twitter Screenshot

Proteklih dana na Twitteru smo mogli vidjeti nekoliko fotografije na kojima je kabel Tesla Superchargera odrezan. Iako se čini sasvim jasnim da se radi o kabelu Superchargera i da on nije slučajno presječen, nije bilo puno drugih detalja.

Mjesto incidenta je potpuno nova Teslina Supercharger stanica u Oakhurstu u Kaliforniji (SAD). Stanica ima ukupno osam stajališta brzih V3 Superchargera, a navodno je svakom do posljednjeg ukraden kabel.

Kako je potražnja za Teslinim vozilima eksponencijalno rasla, proizvođač električnih automobila je pokušao brzo proširiti svoju mrežu brzog punjenja kako bi održala korak s prodajom vozila. Iako se pokazalo nemogućim da širenje Superchargera održi korak s Teslinim isporukama, može se reći da je Tesla bila uspješna u proširenju mreže.

image

Teslina punionica

Web Screenshot

Vidjeli smo mnogo vandalizma usmjerenog prema Tesli tijekom godina, iako je velik dio toga snimljen Teslinom ugrađenom nadzornom kamerom (TeslaCam) i sigurnosnim sustavima Sentry Mode. Međutim, ovoga puta to nije bio slučaj. Umjesto toga, vlasnici Tesle pronašli su odsječene kablove kada su stigli na novu stanicu kako bi napunili svoje automobile.

image

Presječen kabel

Twitter Screenshot

Mnogi ljudi nagađaju kako nije riječ o vandalizmu, već da su se krivci htjeli dočepati bakra unutar kablova. Štoviše, mogli su poželjeti teške kabele zbog njihove ukupne materijalne vrijednosti, iako bi bakar imao najviše smisla.

Već smo pisali sličan crni trend krađe kablova pojavio se i u Velikoj Britaniji. Punjači za električne automobile posebno su privlačni lopovima jer se mogu prodati do 200 funti, a prodaju se svugdje, na eBayu, Facebooku, pa čak i na sumnjivim odlagalištima otpada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:07