Moto-tradicija

Jedna od najstarijih moto-manifestacija: Gimkana se u Matuljima vozi već 76 godina

Sve je počelo još daleke 1946. kad je na današnjem stadionu Kantrida održana prva vožnja spretnosti na motociklima i mopedima

Gimkana Matulji

 Dean Grbac

Bivat pul Matuj, a ne imet motor?! Imet motor, a ne vozit gimkanu?! Skoro pa ni moguće, govorili su stari matuljski kroničari opisujući ljubav Matuljaca prema motociklima i gimkani, najstarijoj sportskoj manifestaciji toga kraja, začetoj još daleke 1946. Ideja je, dakako, preuzeta iz Italije, u kojoj se gimkana do pojave motocikala održavala na konjima ili trčeći.

Kod nas je prvi put održana pred 76 godina na današnjem stadionu Kantrida, a na njoj je kao 15-godišnjak sudjelovao i kasniji motociklistički as Luciano Saletnik. Repektabilan broj natjecatelja bilježila je već krajem pedesetih kad je prebačena pred osnovnu školu u Matuljima, a pristojan broj vozača i gledatelja okupilo je i njezino ovogodišnje izdanje, održano posljednje rujanske subote na stazi u centru Matulja.

image

Gimkana Matulji

Dean Grbac

“Gimkana je ustvari vožnja spretnosti na motorima koja se vozi na poligonu s preprekama od čunjeva, klackalica, deva…, a pobjednik je vozač koji bez kaznenih bodova najbrže prođe stazu,” objasnio je Saša Matušić iz Moto cross kluba Kvarner, koji je zajedno s Auto moto društvom Matulji te Motoklubom Matulji Racing organizirao manifestaciju. Natjecalo se pedesetak vozača, među njima i petogodišnjaci. “Trebaš samo sjediti i dodavati gas, lakše je nego na biciklu,” otkrila je simpatično Nina Matušić, dok je njezin vršnjak Matija Selak dodao da nije trenirao čitavu zimu, ali je ipak odlučio voziti.

image

Gimkana Matulji

Dean Grbac

Ni ovogodišnja gimkana nije prošla bez poznatog automoto novinara Miroslava Krpana, zaljubljenika u oktanske sportove koji matuljski spektakl prati dugi niz godina. “Matulji su oktanski centar, posebno kad je u pitanju motociklizam. Gimkana ima dugogodišnju tradiciju, a mnogi su kasniji prvaci stasali upravo na ovoj manifestaciji. Umijeće i hrabrost prvo su se pokazivali ovdje u lokalnoj sredini, a tek onda se dokazivalo na regionalnim i državnim natjecanjima.”

image

Gimkana Matulji

Dean Grbac

Na gimkani su nagrađeni najbrži, najsporiji, najmlađi, najstariji i najatraktivniji vozač, a najstarija sportska manifestacija u Matuljima poslužila je i kao uvod u proglašenje najboljih sportaša općine, svečanosti koja se paralelno s vožnjom motora održala na krovu matuljske sportske dvorane. S obzirom da se prošle godine zbog pandemije proglašenje nije održalo, ovom prigodom nagrađeni su najbolji u 2020. i 2021.

image

Gimkana Matulji

Dean Grbac

U kategoriji najboljeg sportaša u obje godine trijumfirao Stefano Bonetti, motociklist MK Matulji Racing, dok je nagradu za životno djelo dobio Dean Grbac. “U motociklizam sam se zaljubio još u ranoj mladosti što je gotovo tradicija u ovim krajevima. Prvo sam bio član tima prijatelja koji je vozio utrke, pa sam počeo sa sudačkim i organizacijskim dijelom na auto i moto utrkama, a s vremenom sam došao na mjesto predsjednika Moto kluba Matulji Racing.

Imali smo u početku jednog vozača i praznu blagajnu, ali uz pomoć općine te velikim trudom i entuzijazmom ljudi uključenih u rad kluba došli smo do sjajnih rezultata. Danas brojimo četrdesetak članova iz nekoliko država, a ove godine imamo i dvostrukog prvaka Hrvatske, Sanjina Puža, koji je trijumfirao u moto slalomu i rallyju, izjavio je Grbac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:13