krš i lom

Jedinstvena Zonda 760 LH vrijedna 10 milijuna eura čiji je vlasnik bio Lewis Hamilton uništena u sudaru

Iako su okolnosti koje su dovele do nesreće nepoznate, glasine sugeriraju da je vozač skupog Paganija izgubio kontrolu nad vozilom

Pagani Zonda 760 LH

 Instagram Screenshot

Prepoznatljiva Pagani Zonda 760, ukrašena oznakom Lewisa Hamiltona na repu, pretrpjela je znatnu štetu nakon sudara u tunelu u Velikoj Britaniji. Ultraskupi, jedinstveni superautomobil snimljen je dok se transportirao na "labudici" u znatno lošem stanju. Srećom, vozač je prošao neozlijeđen.

image

Pagani Zonda 760 LH

Instagram Screenshot

Prema riječima fotografa Ethana Galea koji je podijelio fotografije na Instagramu, nesreća se dogodila kod tunela Penmaenbach na autocesti A55 u Conwyju u Sjevernom Walesu. Nekako su gotovo svi paneli karoserije superautomobila oštećeni, uključujući prednju i stražnju školjku, prednja svjetla, vrata i stražnji branik. Sudeći po kutu kotača, ozbiljno je oštećen i ovjes, dok je prednje vjetrobransko staklo razbijeno.

image

Pagani Zonda 760 LH

Instagram Screenshot

Fotograf je izjavio da je vlasnik Paganija prošao neozlijeđen iako je bio "potresen nesrećom". Iako su okolnosti koje su dovele do nesreće nepoznate, glasine sugeriraju da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom tijekom ubrzavanja dolazeći u bliski kontakt sa zidom.

Zondu 760 LH je kupio Hamilton 2014. kao jedan od prvih primjeraka izrađenih po narudžbi s ljubičastom vanjskom nijansom i obiljem dijelova od karbonskih vlakana. Pojačani 7,3-litreni V12 motor proizvodi 760 KS (559 kW) i za razliku od većine Zondi serije 760 uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

image

Pagani Zonda 760 LH

Instagram Screenshot

Sedmerostruki prvak Formule 1 prodao je superautomobil 2021. neimenovanom kupcu iz Velike Britanije, navodno s manje od 1000 km na satu. Izvješća su sugerirala da je superautomobil prodan za 10,8 milijuna dolara (9,9 milijuna eura), što predstavlja značajan profit u odnosu na izvornu cijenu od 2 milijuna dolara (1,8 milijuna eura).

Hamilton je ranije rekao da je njegova Zonda bila “užasna za vožnju”, dodavši da je imala najgore upravljanje i najbolji zvuk među vozilima u njegovoj kolekciji. Godine 2015. Zonda 760 LH je sudjelovala u nesreći u Monaku, a vozač F1 to je opisao kao "vrlo lagani kontakt s vozilom koje je stajalo".

image

Pagani Zonda 760 LH

Instagram Screenshot

Sudeći prema posljedicama nesreće 2023., vozilo će zahtijevati puno više rada, truda i novca kako bi se vratilo na cestu. Srećom, Pagani nudi kompletan program restauracije superautomobila, koji može pretvoriti teško oštećene Zonde u jedinstvene personalizirane primjerke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 06:55