NAGRAĐENA INOVACIJA

JE LI OPASNOST PREDNJEG ‘MRTVOG KUTA‘ RIJEŠENA ZAUVIJEK? Pogledajte prijedlog 14-godišnjakinje, kako vidjeti pješake i aute kroz prednje nosače krova!

 

Uzrok brojnih prometnih nesreća u gradovima s naletima na pješake, bicikliste, vozače romobila ili druga vozila jest nemogućnost pravovremenog uočavanja objekta iza prednjih, ili A-nosača krova na koje je ugrađen vjetrobran.

Kako eliminirati tu ‘slijepu točku‘ ili ‘mrtvi kut‘ iza okvira vjetrobrana već godinama intrigira proizvođače automobila i tehnološke tvrtke,a u čemu prednjači tvrtka Jaguar-Land Rover koja je prije nekoliko godina već predstavila ideju ‘prozirne haube‘ na konceptu Discovery Vision, što smo i sami isprobali prošle godine prilikom predstavljanja novog modela Range Rovera Evoque na off-road poligonu.

Riječ je o tehnologiji koja pomoću kamera omogućuje praćenje konfiguracije podloge ispod vozila i šalje sliku na unutarnji zaslon u kabini.

Isto tako, Land Rover je 2014. pokazao tehnologiju nazvanu ‘360 Virtual Urban Windscreen’, s ‘prozirnim’ A nosačima. Sustav je izveden pomoću vanjskih kamera koje pokrivaju prednji lijevi ili desni kut, odnosno mrtve kuteve koji su inače skriveni od vida A nosačima, a zatim se snimljena slika prikazuje na ekranima ugrađenima u A nosače.

Zbog svega toga vrlo je zanimljiva vijest kako je 14-godišnja Amerikanka Alaina Gassler koristeći dostupnu jeftinu tehnologiju kakva se može naći u svakoj kineskoj trgovini elektronske opreme, predstavila koncept jednostavnog rješenja problema prednjeg mrtvog kuta.

Također je kao Land Rover koristila sustav kamera okrenutih prema točki koja pokriva vozačev „mrtvi kut” koji projicira sliku na unutarnju stranu A-nosača krova Na taj je način vrlo jeftino i vrlo mudro riješila problem prednje slijepe točke učinivši A-nosače ‘nevidljivima‘.

Mlađahna Amerikanka je pobijedila sa svojim projektom i osvojila prvu nagradu od 25.000 dolara na prestižom američkom natjecanju za školarce u inovacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 11:52