AKTUALNO

Jaguar će čuvati zvučni zapis V8 F-Typea u Britanskoj knjižnici kako bi ga buduće generacije mogle doživjeti

Buduće generacije možda nikada neće osobno čuti automobil s pogonom na izgaranje i morat će ići u muzeje da otkriju kako su zvučali

Jaguar F-Type

 Jaguar

Od 2025. svaki će novi Jaguar biti električni i dok neki to smatraju dobrim vijestima, mnogi će biti razočarani kada znaju da ovo znači kraj za motore s unutarnjim izgaranjem marke, uključujući 5,0-litreni V8 s kompresorom F-Typea.

Imajući to na umu, Jaguar je podijelio zvučne snimke F-Type V8 s Britanskom knjižnicom kako bi osigurao da buduće generacije mogu iskusiti i uživati u opojnoj noti ispušnih plinova posljednjeg sportskog automobila tvrtke s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Jaguar je snimio zvučne isječke F-Type R 75 u komori u Gaydon Engineering Center. Ovo je isti objekt u kojem je izvorno ugođen zvuk ispušnog sustava automobila, a za snimke je F-Type R izveo niz promjena brzina i ubrzanja.

“V8 u F-Type-u daje jedinstven zvuk zbog preciznog rada na optimizaciji koji smo primijenili na cijeli pogonski sklop, ponajviše na usisni i ispušni sustav – više od 85 iteracija prije nego što smo prvi put lansirali automobil, i kontinuirano se razvijamo od tada", opisao je Charles Richardson, viši inženjer zvuka Jaguara.

“Kulminacija tog rada – zvukovi koje doživljavate vozeći F-TYPE R 75 – nešto je što želimo da bude dostupno generacijama koje dolaze. Arhiviranje u British Library nam to omogućuje i to je nešto na što smo jako ponosni".

image

Jaguar F-Type

Jaguar

Dva isječka savršeno hvataju bit moćnog V8 i iako slušanje snimke nije isto što i uživanje u zvuku uživo, dovoljno je uzbudljivo. Buduće generacije možda nikada neće osobno čuti automobil s pogonom na izgaranje i morat će ići u muzeje da otkriju kako su zvučali. To je malo tužno.

"Oduševljeni smo što možemo sačuvati snimke motora F-Typea za entuzijaste i slušatelje Jaguara diljem svijeta", dodala je kustosica Britanske knjižnice za divlje životinje i zvukove iz okoliša, Cheryl Tipp. "Kako se proizvodnja ovog motora bliži kraju, ova jedinstvena buka zauzima svoje mjesto u nacionalnoj arhivi uz ostale zvukove koji se danas više ne mogu čuti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:59