VELIKI PLANOVI

Izvršni direktor Stellantisa otvoreno o planovima da sustigne Teslu u sljedećih nekoliko godina

Stellantisova strategija uključuje lansiranje 75 električnih modela diljem svijeta do kraja ovog desetljeća

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares

 Profimedia

General Motors nije skrivao svoj cilj da prestigne Teslu i postane vodeći proizvođač električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama do 2025. godine. Ford Motor Company ima sličan cilj, iako prvo nastoji prestići GM i proizvesti 600.000 EV-a godišnje do 2024., prije nego što izazove Teslu.

Sada, na tu listu proizvođača koji žele "svrgnuti" Teslu možemo dodati i Stellantis, budući da je izvršni direktor Carlos Tavares rekao da je uvjeren da će kompanija sustići proizvođača električnih vozila u sljedećih nekoliko godina. U razgovoru s novinarima, Tavares je rekao da bi konkurencija mogla biti od koristi potrošačima.

image

Poisy pogon Stellantis

Profimedia

"Jako sam samouvjeren, trudim se ne biti arogantan, samo sam uvjeren u činjenicu da ćemo u sljedećih nekoliko godina sustići Teslu i da će to biti vrlo zdrava konkurencija, vrlo dobra za potrošača, usput". Tavaresovi komentari mogu se činiti hrabrim s obzirom na to da Stellantis trenutno nema niti jedno potpuno električno vozilo u prodaji u Sjevernoj Americi.

Stellantisova električna ofenziva počet će sljedeće godine u SAD-u s električnim kombijem Ram ProMaster, i tri druga modela koja će vjerojatno također biti predstavljena 2023., uključujući mali Jeepov crossover koji će se proizvoditi u Italiji, kao i Maseratijev GranTurismo/GranCabrio i Grecale SUV. Potvrđeno je da će ova vozila biti lansirana sljedeće godine I u Europi.

image

Stellantis grupa, ilustracija

Profimedia

U 2024. godini, Stellantis u rokovniku ima dvije velike EV premijere - električni Ram 1500 pickup i Dodge "muscle" automobil. Iste godine također stiže Jeepov off-roader i Jeepov obiteljski SUV, a 2025. će donijeti prvi Chryslerov EV, opisan kao lifestyle obiteljski automobil. Prema nedavno objavljenoj strategiji, koja uključuje lansiranje 75 električnih modela diljem svijeta do 2030., globalna godišnja prodaja tvrtke trebala bi doseći 5 milijuna potpuno električnih vozila do kraja desetljeća.

Sve ovo u teoriji zvuči fantastično, ali će pretvoriti ove planove u stvarnost biti vrlo teško. U međuvremenu, Tesla godišnje proizvodi više od 930.000 električnih vozila iz dvije tvornice, s dvije dodatne tvornice koje će se otvoriti ove godine u Njemačkoj i Teksasu 21. ožujka, odnosno 7. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:58