filmska magija

Iza scena filmskog razbijanja auta na ulicama Zagreba stoje specijalisti: Ovo je njihov posao

Vozila su za ovakve filmske scene uglavnom unaprijed pripremljena kako bi bila oštećena na predviđenim površinama

Snimanje filma

 Tomislav Krišto/CROPIX

Rafalna pucnjava, sudari, gorući automobili i potjere, tako su prošle noći izgledali Ilica i Trg bana Jelačića u Zagrebu koji su već noćima kulisa za snimanje akcijskog spektakla Canary Black s Kate Beckinsale u glavnoj ulozi.

Tijekom cijelog jučerašnjeg dana društvenim su se mrežama širile snimke koje su uhvatili stanari i prolaznici, a na kojima se vide spektakularni kadrovi potjera, piše Tomislav Novak za Jutarnji.

No, dok se Zagrepčani na Facebooku svađaju treba li nam ili ne takvo snimanje u Zagrebu, jeste li se zapitali koliko planiranja, truda i sredstava stoji iza ovakvih spektakularnih scena jurnjava i razbijanja automobila na javnim površinama (u ovom slučaju u središtu Zagreba), a da baš sve ispadne onako kako treba i bez dodatne neplanirane štete?

Kako se set i automobili pripremaju za scene za koje uglavnom postoji samo jedan pokušaj, jer inače sve treba ponavljati što traži dodatno vrijeme, vozila i ostala sredstva?

Ovdje nastupa filmska magija: vozila su naime, za ovakve filmske spektakle uglavnom unaprijed pripremljena, a što je razbijanje veće, to traži više truda i planiranja od strane specijalista za "filmska auto razbijanja" poput primjerice američke kompanije JEM FX koja je pripremala automobile za scene razbijanja u filmu "Shang-Chi i legenda o deset prstenova".

Međutim, manje je poznato kakve pripreme prethode snimanjima ovakvih scena, a kako bi akcija zaživjela na filmskom platnu i oduševila nas, potrebne su temeljite pripreme.

Ako ste gledali film Ten Rings, možda se sjećate scene u kojoj odbjegli autobus u San Franciscu vozi preko vrha gomile automobila, uključujući BMW i8 i Porsche 944. Dobro je poznato kako su krov i nosači krova automobila prilično snažni, pa to postaje problem kad producenti filma zatraže "zdrobljeni" izgled.

Tu nastupaju specijalisti. Primjerice za tu scenu prije akcije su bili izrezani nosači krova, a iako su preinake bile nevidljive izvana, omogućile su da se krov svakog vozila potpuno stisne kada se autobus "penje" preko automobila.

Drugi trikovi uključuju postavljanje lažnih ploča izrađenih od mekanog aluminija umjesto normalnog lima automobila koji se mogu jako zgužvati, bilo kada su udareni, ili kada ih uređaj kojeg kamera ne vidi povuče s druge strane.

Ova tehnika je korištena u "Ghostbusters: Afterlife" kada je produkcijski tim htio da karoserija kamiona izgleda kao da je udubljena tijekom potjere od strane duha koji će kasnije biti dodan pomoću CGI tehnologije.

Za prevrtanja i razbijanja automobila na scenama u Zagrebu nisu korišteni takvi zahvati, već obratni: kako bi Mercedes ML koji se prevrtao preko krova na Ilici "ostao u komadu" i minimalno oštećen na kraju scene bez posljedica za kaskadera kao kod normalnog sudara, nosači krova su vjerojatno bili dodatno ojačani.

Usto, koristili su rampe za prevrtanje i pirotehniku za što bolji efekt udara u tramvaj i prevrtanja, ali tako da sve završi upravo onako kako su producenti željeli bez ostale štete na filmskom setu na javnoj površini. Ovaj video puno toga otkriva o "filmskoj magiji" što se tiče akcijskih scena razbijanja automobila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:56