novosti

Istraživanje pokazalo: Cijene rabljenim Tesla modelima počele rapidno padati u odnosu na prosjek tržišta

Situacija se dodatno zakomplicirala kada je Tesla značajnije snizila cijene novim modelima

Tesla Model 3, ilustracija

 Profimedia

O dok su dugo Tesla modeli sjajno držali cijenu, tržišna vrijednost rabljenih Teslinih modela u posljednje dvije godine doživljava značajniji pad, premašujući prosječan pad cijena na tržištu rabljenih automobila, prema izvještaju iSeeCarsa.

Zaključno s krajem prošle godine, prosječna vrijednost rabljenih Tesla automobila pala je za 4,8 posto samo u prethodnom mjesecu, što je znatno više u usporedbi s padom od 1,5 posto zabilježenim za sve rabljene automobile u istom razdoblju. Usto, ovaj trend nije ograničen samo na Teslu; primijećeno je i ubrzano smanjenje vrijednosti plug-in hibridnih vozila.

image

Tesla Model Y. ilustracija

Profimedia

Prema najnovijem izvještaju o tržištu rabljenih automobila, vrijednosti rabljenih automobila općenito je u padu prvi put u više od dvije godine. Međutim, Teslini modeli su među onima koji su doživjeli najveći. Specifično, cijene rabljenih Modela 3 strmoglavile su se za 16,8 posto između rujna i prosinca 2022. godine.

Situacija se dodatno zakomplicirala 13. siječnja 2023. godine, kada je Tesla objavila značajna sniženja cijena za svoje nove modele. Ova prilagodba cijena, koja je bila usmjerena na usklađivanje s nedavnim promjenama u vladinim politikama, dolazi u trenutku kada se industrija suočava s padom prodaje i rastućim zalihama, posebno vidljivim kod Tesle. Te mjere su, čini se, poduzete kako bi se osiguralo da nove Tesle nastave kvalitetno pronaći svoj put do kupaca u sve nestabilnijem ekonomskom okruženju.

image

Tesla Model Y, ilustracija

Tesla

Kako je najava o smanjenju cijena novih Teslinih vozila utjecala na tržište rabljenih automobila? Analiza provedena od strane iSeeCars pokazala je pad vrijednosti Teslinih rabljenih vozila od 4,8 posto, promatrano između 3. i 11. siječnja, neposredno prije najave, u usporedbi s periodom od 15. do 31. siječnja, odmah nakon sniženja cijena. Rabljeni Model 3 posebno se ističe s padom od 5,2 posto, dok su cijene rabljenog Modela X zabilježile najmanji pad, od 3,9 posto. Ovi padovi rezultirali su smanjenjem cijena od 2354 USD za Model 3, 2816 USD za Model Y, 3370 dolara za Model X i čak 4626 dolara za Model S, sve unutar manje od mjeseca dana, potvrđujući trend bržeg pada vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:49