KONAČNA ODLUKA

Ipak referendum! Građani Pariza odlučuju hoće li zabraniti iznajmljivanje električnih romobila

Gradonačelnica je rekla da je naklonjena zabrani, ali će odluku prepustiti građanima

Električni romobili u Parizu, Francuska

 Profimedia

Električni romobili za iznajmljivanje, koji se mogu pokupiti pomoću mobilne aplikacije i ostaviti bilo gdje, postali su veliki problem u Parizu. Mnogi stanovnici tvrde da su zakrčili grad, da su opasni za pješake, a korisnici ih nakon vožnje čak i bacaju u rijeku.

Rješenje problema ipak je vidiku. Kako navodi Euronews, građani Pariza će 2. travnja odlučiti hoće li 15.000 električnih skutera u glavnom gradu preživjeti.

Pitanje na referendumu glasi: ‘Hoćemo li ili ne nastaviti sa iznajmljivanjem električnih romobila‘?

image

Električni romobil (ilustracija)

Profimedia

Gradonačelnica Anne Hidalgo rekla je da je naklonjena zabrani, ali će odluku prepustiti građanima.

Za prijavu u birački popis za referendum građani se moraju prijaviti do 2. travnja, no i sam postupak je izazvao kontroverze. Naime, tvrtka za iznajmljivanje električnih romobila Lime ponudila je 10-minutnu besplatnu vožnju korisnicima koji se registriraju za glasanje. ‘Dokažite da ste registrirani za glasanje i dobit ćete besplatnu 10-minutnu vožnju, na naš račun‘ - stoji u poruci korisnicima Limea.

Zamjenik gradonačelnika Zelenih zadužen za promet i javne prostore David Belliard rekao je da kupovanje glasača nije lijepo, no da tvrtka nije prekršila zakon jer glasanje ne podliježe istim standardima kao općinski izbori jer se rasprava svodi na razinu potrošača.

image

Električni romobili (ilustracija)

Profimedia

Samo u prošloj godini policija je zabilježila više od 400 nesreća povezanih s električnim romobilima u kojima je ozlijeđeno 459 osoba.

Zabrana bi Pariz učinila iznimkom među svim drugim europskim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54