ADIO BENZINU

Imat će tipičan Porsche izgled, ali ne i pogon: Idući 718 Boxster i Cayman samo na struju

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume potvrdio je taj potez, ostavivši malo mjesta za nejasnoće i tumačenje

Porsche Mission R concept, ilustracija

 Porsche

Kada je Porsche Taycan predstavljen 2019. godine, ponudio je fantastične performanse koje su dokazale da električni automobil može biti vrijedan Porscheove značke. S obvezom da do 2030. postane ugljično neutralan i električan, sada znamo i što je sljedeće. Porsche 718 sljedeće generacije bit će potpuno električan, kao što su i glasine implicirale.

image

Porsche 718 Boxster

Porsche

Naime, što god stiže zamijeniti sadašnjeg Caymana i Boxstera, uopće neće imati motor s unutarnjim izgaranjem. Na godišnjoj konferenciji za novinare, izvršni direktor Porschea Oliver Blume potvrdio je taj potez, ostavivši malo mjesta za nejasnoće i tumačenje.

image

Porsche 718 Cayman

Porsche

"Taycan je 100 posto Porsche i inspirira sve vrste ljudi - postojeće i nove kupce kao i stručnjake. Pojačavamo našu električnu ofenzivu s još jednim modelom", rekao je Blume. "Do sredine desetljeća, želimo ponuditi naš sportski automobil 718 sa srednjim motorom isključivo u potpuno električnom obliku".

image

Porsche 718 Boxster

Porsche

Blume je imao obećavajuće vijesti za obožavatelje Porscheovih EV-a, potvrđujući da je prodaja Taycana nadmašila prodaju modela 911 prošle godine. Rekao je da je cilj tvrtke da 80 posto novih automobila bude potpuno električno do 2030., a da polovica budu električni ili hibridni do 2025. godine. Očito, to zahtijeva prelazak na potpuno električne sportske automobile, kao što je 718.

image

Porsche 718 Boxster

Porsche

Trenutni 718 predstavljen je 2017. u varijantama Cayman coupe i Boxster kabriolet, nastavljajući naslijeđe koje je započeo originalni 986 Boxster još 1996. godine, koji je zapravo tada spasio tvrtku. Od tada, premda je uvijek pomalo bio u sjeni svog legendarnog starijeg brata 911, postao je favorit entuzijasta, nudeći nevjerojatne performanse na različitim razinama kako bi se suprotstavio čak i najskupljim automobilima.

image

Porsche Mission R (koncept)

Top Gear

Unatoč tome, brojke o prodaji od 718 nisu bile sjajne posljednjih godina, pate od istog pada koji je utjecao na mnoge sportske automobile jer se tržište prebacilo na kamione i SUV-ove.

Dakle, Porsche se ovim potezom kladi i na svoju električnu budućnost i na uspjeh Taycana. Ostaje za vidjeti kako će Porsche elektrifikacijom ponoviti malu i laganu dinamiku koja je učinila 718 tako voljenim. Baterije su teške - Taycan je težak oko 2 tone, treba imati na umu.

image

Porsche Mission R concept, ilustracija

Porsche

Top Gear ističe kako bi električni 718 mogao nalikovati nedavnom konceptu Mission R, koji je bio više fokusiran na trkaću stazu, ali je imao 671 KS i izgledao je sjajno. Velike promjene stižu u liniju 718 kako bi ona ostala relevantna i konkurentna u budućnosti, no čini se kako će se one dogoditi bez zvuka boxer šestcilindričnog motora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:07