AKTUALNO

Glavni izvršni direktor i predsjednik Toyote Akio Toyoda odlazi s dužnosti: Već ima zamjenu

‘Gledajući unazad, ovih 13 godina bilo je razdoblje borbe za preživljavanje dan za danom i to je moj iskreni osjećaj‘, rekao je

Akio Toyoda

 Toyota

Akio Toyoda, glavni izvršni direktor i predsjednik Toyote te unuk osnivača Toyote Sakichija Toyode, odlazi s dužnosti. 66-godišnji automobilski entuzijast je potvrdio da prelazi na mjesto predsjednika uprave u Toyotinoj rekonstrukciji, nakon što je izvorno postavljen za izvršnog direktora još 2009.

No Toyota ne traži izvan tvrtke da ga zamijeni. Toyodin stari posao popunit će Koji Sato, koji trenutno radi kao glavni direktor za brendiranje i predsjednik Lexusa i Gazoo Racinga.

image

Akio Toyoda

Profimedia

Toyoda je nadgledao Toyotin uspon do najvećeg svjetskog proizvođača automobila, ali nije uvijek sve bilo jednostavno. Povremeni trkač također se morao suočiti s globalnom recesijom, nekim neugodno velikim opozivima i, u novije vrijeme, krizom poluvodiča koja je ograničila proizvodne ambicije tvrtke.

I unatoč tome što je bio na čelu tvrtke koja je uvela hibridnu tehnologiju s prve dvije generacije Toyote Prius, činilo se da je Toyoda sporo reagirao na pomak automobilske industrije prema električnim vozilima.

image

Akio Toyoda

Profimedia

Još u prosincu prošle godine, Toyoda je rekao da još uvijek nije uvjeren da bi automobilske tvrtke trebale "staviti sve karte" na EV-ove, vjerujući da bi kupci trebali imati više opcija, uključujući hibride i vozila na vodik.

image

Toyota bZ4X

Toyota

“Mislio sam da bi najbolji način za daljnju transformaciju Toyote bio da ja postanem predsjednik uprave u znak podrške novom predsjedniku, a to je dovelo do današnje odluke. Predsjednik Uchiyamada dugo me podržavao na sve zamislive načine”, rekao je Toyoda za CNBC.

"Gledajući unazad, ovih 13 godina bilo je razdoblje borbe za preživljavanje dan za danom i to je moj iskreni osjećaj", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03