LUKSUZ ZA SVE

GDJE JE NESTALA EKSKLUZIVNOST? Vjerovali ili ne, Bentley je u samo četiri godine ručno sklopio i prodao 20.000 primjeraka skupog SUV modela Bentayga

 
 Bentley

Možda ne zvuči kao jako velik broj, ali 20.000 automobila ogromna je brojka za jednog proizvođača ekskluzivnih automobil poput Bentleya koji je upravo proizveo 20.000 primjerak Bentayge. Podsjetimo, prvi je s traka sišao još 2016. godine.

Tada u SUV histeriji po strani nije želio ostati ni nekoć ugledni tradicionalni britanski proizvođač maloserijskih automobila, pa je pod kapom VW-a donesena odluka da se na tržište pusti prvi model na visokim nogama - Bentayga.

Luksuzna podmarka VW-a tako je zadovoljila potrebe kupaca s dubokim džepovima kojima je Range Rover bio preobičan jednim još plemenitijim britanskim luksuznim modelom u povišenom izdanju.

S obzirom na to da je SUV model Cayenne prije skoro 20 godina spasio jedan Porsche od propasti, nije bilo razloga da ni Bentley ne napravi SUV, uostalom kao i "talijanska svetinja" (sada također u vlasništvu VW-a) Lamborghini s povišenim Urusom. Pritom ni u Rolls Royceu nisu dugo čekali pa smo doživjeli Cullinan, prvi Rolls-Royce SUV...

Bentley

Zarade su sigurno enormne, bogataša na ovom svijetu ima više nego ikad prije, pa zašto ne, međutim, tad se postavlja pitanje jeste li kupivši Bentaygu doista kupili jedan ekskluzivan model kakav ima malotko...

Pomislili su na to već primjerice u Lamborghiniju koji ruši rekorde proizvodnje svih vremena premda je riječ samo o tisućama pa su je odlučili smanjiti, pa bi se isto mogli zapitati i u Bentleyu, premda svaka Bentayga provodi više od 100 sati na proizvodnoj liniji gdje 230 zaposlenih svaki primjerak sastavlja ručno.

Bentley trenutno nudi pet varijanti i četiri različita pogonska sklopa u Bentayga asortimanu.

Treba reći i da je Bentley Bentayga također prvi model koji je predstavio 48-voltnu tehnologiju aktivnog upravljanja ovjesa čime se eliminira naginjanje karoserija za bolje vozne osobine bez utjecaja na udobnost vožnje, ali i prvi model tvrtke koji se nudi s plug-in hibridnim pogonskim sklopom koji kombinira snažni električni motor s V6 benzincem. Bentayga Hybrid postiže impresivnih 79 g / km CO2 i kombiniranih 443 KS.

Ostale opcije motora uključuju varijantu s V8 strojem od 542 KS te Volkswagenov W12 Twin-turbo od 600 KS ili u Speed varijanti čak 626 KS što Bentaygu čini najbržim SUV-om na svijetu s najvećom brzinom od 305 km/h.

Loša vijest je da Bentley (poput mnogih drugih proizvođača) upravo otpušta 1000 radnika s otpremninom, a dobra do uskoro stiže redizajnirana verzija Bentayge koja će imati svježe lice, i očekivano, u svim segmentima biti bolja od sadašnjeg modela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:26