AUTO KLUB

FOTO: ZA VOLANOM NOVE GENERACIJE NAJOMILJENIJEG KOREJCA U HRVATA - Svi detalji nove Kije Ceed!

 
 Kia

Kia Cee'd omiljeni je model domaćih kupaca, što potvrđuju i prodajni rezultati. Naime, Kia Cee'd je najprodavaniji auto kompaktne klase privatnim kupcima u Hrvatskoj, a nasljednika koji sada nosi naziv Ceed čeka težak posao. Ipak, prema prvim slikama i dojmovima čini se kako je stigao nasljednik koji ima što za pokazati.

Naš novinar Vedran Flajnik prve kilometre u novoj Kiji Ceed odradio je na španjolskim cestama
Vedran Flajnik
Naš novinar Vedran Flajnik prve kilometre u novoj Kiji Ceed odradio je na španjolskim cestama

Novi Ceed prvi smo put vidjeli na salonu u Ženevi u prvoj polovici godine, a sada su počele i prve testne vožnje za medije. Druga generacija Kije Ceed vozi se na novoj platformi K2, a u odnosu na prethodnika širi je 20 milimetara (1.800mm) i niži 23 milimetra (1.447mm). Nova platforma omogućava učinkovitije korištenje prostora, pa je tako uz više prostora za putnike straga povećan i prtljažnik i to na lijepih 395 litara.

Foto: Kia

Što se tiče samog izgleda, novi Ceed je dizajniran u Kijinom centru za dizajn, razvoj u Frankfurtu. Na prednjem dijelu se ističe šira maska i nova LED svjetla. U unutrašnjosti imamo dobro poznatu priču s ostalih novih Kijinih modela. Središnji zaslon dolazi u veličinama od 5, 7 ili 8 inča (u verziji sa navigacijom), a u Kiji ističu kako su korišteni i kvalitetniji materijali u odnosu na prethodnika. U skladu s trendovima na tržištu, u Kiji su u novi Ceed odlučili ugraditi i sustav "Lane Following Assist" koji funkcionira kao svojevrsni sustav poluautonomne vožnje (koči, upravlja i ubrzava po potrebi).

Vedran Flajnik

Što se tiče motorizacije, bazni motor je suvremenija izvedba Kijinog 1,0-litrenog T-GDi benzinskog motora s turbo punjačem snage 120 KS. Turbo benzinske boje zastupa i 1.4 T-GDi, koji će zamijeniti 1.6 GDI motor. Manje zahtjevnim kupcima na raspolaganju će biti 1.4 MPI benzinski motor s multipoint ubrizgavanjem, koji proizvodi 100 konjskih snaga.

Vedran Flajnik

Novi Ceed će dobiti i Kijin novi dizelski motor, 1,6-litreni CRDi. Zasad su poznate cijene u Velikoj Britaniji gdje Ceed kreće od 18.295 funti (20,898 eura), što ga svrstava između skupljeg VW Golfa i jeftinijeg Renaulta Meganea. Dakle, dok je prije nekoliko godina Kia mamila kupce poprilično niskim cijenama, sada očito igraju na kartu kvalitete i već uigrane marke koja nudi garanciju na svoje proizvode. Tako osim novog Ceeda na tržištu već imamo i Stinger s kojim je Kia ušla i u premium segment i time pokazala kojim putem želi ići u budućnosti...

Kia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06