POSTAO OLDTIMER

Foto, video: Porsche proslavio 30 godina kultnog Mercedesa 500E kojeg drže u svom muzeju

Zadatak Porschea bio je pretvoriti W124 E-klasu u sportsku limuzinu koju pokreće V8 motor
Mercedes W124 E500
 Porsche

Nedavno smo se prisjetili Mercedes-Benza 500E, automobila kojeg mnogi smatraju 'najsavršenijom' limuzinom ikada napravljenom, a u razvoju je pomogao i suparnički Porsche. Jučer je 500E proslavio 30. godišnjicu i time ušao u 'dvoranu' oldtimera.

Zasnovan je na W124 generaciji 'zlatne' E-klase, a s obzirom na to da je predstavljao model visokih performansi, Mercedes je trebao pomoć u namještanju velikog motora u manju karoseriju. Šire tijelo nije bila opcija zbog linije za montažu. Ovdje u priču dolazi Porsche, koji je bio u financijskim problemima, pa je projekt dobro došao obojici proizvođača.

image
Mercedes W124 E500
Porsche

Zadatak Porschea bio je pretvoriti W124 E-klasu u sportsku limuzinu koju pokreće V8 motor. Dvojica Porscheovih inženjera, voditelj projekta Michael Holscher i Michael Monig iz uprave, izradili su dva videozapisa o projektu.

U realizaciji projekta, Porscheovi inženjeri su preradili veći dio karoseriji. 500E bio je oko 5,6 centimetara širi od standardne E-klase, a ugrađeni su i novi elementi, poput drugačijih 'agresivnijih' branika i prepoznatljivog stražnjeg krila. Uz to, najviše posla bilo je proširiti motorni prostor kako bi odgovarao 5,0-litrenom V8 iz Mercedesa SL 500.

image
Mercedes W124 E500
Porsche

Osim toga, radi bolje raspodjele težine, akumulator je premješten u prtljažnik, a automobil je u odnosu na standardni model spušten za 2,3 centimetara, i ugrađene su veće kočnice. Uz to, za razliku od standardne E-klase, svaki 500E bio je četverosjed zbog velikog stražnjeg diferencijala koji je zauzeo mjesto srednjeg stražnjeg sjedala.

image
Mercedes W124 E500
Porsche

Kroz praznine oko farova u motorni prostor je protjecao zrak, a usis je izoliran kako ne bi stvarao previše buke. U svom konačnom obliku, 500 je proizvodio 322 KS i 470 Nm okretnog momenta, a na putu do maksimalne brzine od 250 kilometara na sat, stotku je 'hvatao' za samo 5,5 sekundi.

image
Mercedes W124 E500
Porsche

Predstavljen je 1990. godine na salonu automobila u Parizu, a njegova proizvodnja započela je malo kasnije te godine. Osim stvaranja samih nacrta, i proces izrade bio je poprilično složen, zbog čega je išao sporo. Naime, Mercedes je Porscheu dostavljao dijelove tijela, a nakon što je Porsche te dijelove sastavio, vraćao ih je u Mercedes na lakiranje, da bi opet poslije završili u Porscheu na konačnoj montaži. Proces je trajao 18 dana, a do kraja proizvodnje izrađeno je ukupno 10.479 primjeraka.

image
Mercedes W124 E500
Porsche

Holscher i Monig provozali su 500E jučer kako bi obilježili 30. godišnjicu. 'Upravljanje je veličanstveno. Uzdužno ubrzanje je izvrsno, kočnice su izvanredne i zadovoljstvo mi je voziti ovaj automobil s njegovim dinamičnim karakterom. Zaista uživam u prekrasnom i neupadljivom zvuku osmocilindričnog motora', rekao je Holscher ponosno, znajući da se većina toga može pripisati trudu njegovog kolege i njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:56