KAKAV AUTO!

FOTO, VIDEO: Novi Jesko Absolut jest i ostaje najbrži Koenigsegg ikad. Snaga od 1600 KS ostaje ista, ali ga nova aerodinamika čini još bržim

 
 Koenigsegg

Koenigsegg je poznat u svijetu po svojim ekskluzivnim hiperautomobilima, a još od 2017. godine drži službeni rekord za najbrži cestovni automobil na svijetu.

Iako je Agera RS na tadašnjem testiranju postigla brzinu 447,19 km/h te ju još uvijek nitko nije službeno prestigao, mali švedski proizvođač nastavlja dalje s pomicanjem granica.

Otkazivanje salona automobila u Ženevi nije spriječilo marljivu ekipu iz Koenigsegga da danas na njihovom štandu dva nova automobila ugledaju svjetlo dana. Tako su predstavljeni novi Jesko Absolut i Gemera.

Jesko Absolut samo je razrađena verzija Jeska kakav je predstavljen prošle godine, ali „Šveđani“ naglašavaju da je to sada najbrži Koenigsegg ikada napravljen te da je pitanje hoće li ikada više napraviti brži cestovni automobil.

Snaga iz 5,0-litrenog twin-turbo motora V8 ostala je jednaka, odnosno 1600 konjskih snaga i 1500 Nm okretnoga momenta, ali je Koenigsegg dodatno poradio na aerodinamici za koju smatra da će mnogo više pridonijeti brzini.

Uklonjen je masivni stražnji spojler, prednji lipovi te usis na krovu, a straga su dodane „peraje“ po uzoru na vojni zrakoplov F-15.

No još uvijek nije otkriveno koliko će Jesko Absolut biti brz, ali iz Koenigsegga poručuju da će samo vrijeme pokazati.

Drugi novitet Gemera također je iznenađenje koje stiže iz Skandinavije. Naime, Koenigsegg je po prvi puta u svojoj povijesti napravio četverosjed, koji bi trebao biti ultra luksuzni i snažni kupe.

Osim što ovaj bi ovaj superautomobil mogao povesti četiri osobe, Gemera je i ekološki osviješten.

Pokreće ga 2,0-litreni twin-turbo trocilindraš koji razvija čak 600 konjskih snaga, ali tu su i tri elektromotora koji tu snagu povećavaju na sveukupno 1700 KS i 3500 Nm okretnoga momenta.

Uz takvu snagu, Gemera bi trebao ubrzavati do 100 km/h za samo 1,9 sekundi i bez problema postizati brzinu 400 km/h.

Navedeni trocilindraš ima potpuno novu Freevalve tehnologiju kojom se omogućava da radi etanol, metanol ili klasičan benzin. Osim toga, Gemera se može slobodno voziti i samo na struju pomoću elektromotora.

Dok se cijena i limitiranost za nevjerojatno brzog Jeska Absoluta još uvijek ne zna, poznato je da će Gemera biti napravljena u samo 300 primjeraka i da će cijena iznositi oko milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:51