KOREJSKI JURIŠNIK

FOTO, VIDEO: NA KANARIMA SMO VOZILI novi Hyundai i30 Fastback N virtuoza brzine za svaki dan!

Da po pitanju vrhunskih voznih osobina Hyundai i30 Fastback N nije bitno drugačiji od peterovratne kompaktne N izvedbe zaključili smo nakon vožnji na zavojitim cestama poviše gradića Maspalomasa kao i lokalne piste Circuito de Maspalomas na Kanarima, a veseli i tek 5000 kuna više cijena u odnosu na kompakt
 Zvonimir Jurčić

Lansiranje vrućeg hot-hatcha i30 N na europska tržišta prošle godine prošlo je bolje od očekivanog, priznaju u Hyundaiju, pa sada nošeni tim valom euforije u prodaju puštaju novi model s N oznakom - i30 Fastback. Tom prigodom organizirali su prve testne vožnje na Gran Canariji gdje smo iskušali što sve može novi "N", zapravo prva sportska coupe limuzina s peterim vratima, za koju Korejci vole naglašavati kako još nema konkurenciju. Naočita pojava i30 Fastbacka N nosi sve ratničke ukrase kompaktne N izvedbe pa glavni dizajner Thomas Bürkle nije imao previše posla po pitanju implementacije sportskih elemenata na 12 cm dulji Fastback koji je s prema kraju padajućom coupeovskom krovnom linijom 2,1 cm niži od kompakta. Novi i30 Fastback N s koeficijentom otpora zraka od Cd 0,29 u odnosu na Cd 0,32 kod kompakt aerodinamičniji je automobil.

Foto: Hyundai

Sprijeda se sjedi sjajno u sportski profiliranim sjedalima kao i u kompaktnoj izvedbi, a vozač će si brzo pronaći savršenu poziciju iza volana koji se podešava po visini i dubini što je još jedan doprinos već poslovično odličnoj ergonomiji. Straga pak coupeovska silueta novog korejskog virtuoza brzine ne nudi toliko izdašnog prostora pri ulasku, a i kada se sjedne straga, glave putnika su bitno bliže stropu nego kod kompakta. Zato za prostor za noge nema mjesta kritikama. Ono što je bolje nego kod kompaktnog i30 N modela jest za 55 litara izdašniji obujam prtljažnika.

Kako bi nas iz Hyundaija podsjetili na vlastite uspjehe u WRC-u gdje su od povratka uvijek pri vrhu te u prvenstvu kružnih utrka TRC gdje su prošle sezone uzeli oba naslova i vozački i momčadski, na lokalnu pistu Circuito de Maspalomas na Kanare su stigli šampion Gabriele Tarquini i pobjednički bolid i30 N TCR, pa smo sa suvozačkog sjedala mogli uživati u vještinama talijanskog asa za volanom trkaćeg "Ena".

Nema sumnje da je stručnost stečena u natjecanjima premještena u "civilne" N modele, a u vožnji N Fastback u odnosu na kompakt o čijim smo sjajnim voznim osobinama (na razvoju je radio nekad prvi čovjek BMW-ovog M odjela Albert Biermann, inženjer koji u svijetu sportskih automobila ima status rock zvijezde) već naveliko pisali, ipak pokazuje ponešto civiliziraniju ćud premda je esencijalno riječ o istom automobilu.

Zvonimir Jurčić

Hyundai i30 N Fastback bržu vožnju na nož, bilo na cesti, bilo na pisti, odrađuje ponešto mirnije od kompaktne inačice, a što može zahvaliti 7 posto boljoj torzijskoj krutosti karoserije i nanovo podešenom ovjesu, dok su motor, mjenjač, ispuh i pet programa vožnje identični. Da ne bi bilo zabune: i Fastback N s 2,0-litrenim turbo motorom od 250 KS (ili u Performance izvedbi 275 KS) vrlo je brz automobil sa suludo direktnim upravljačem, snažnim kočnicama i trenutnim odazivom na gas ispraćenim savršenom melodijom iz ispuha (posebno u N modu) koji ne umara čak ni na pisti gdje vozača oduševljava iznimno precizno vođenje jer Hyundai počne podupravljati tek kada se jako pretjera i sveukupno gledano ponašanje u vožnji iznimno je neutralno.

Zvonimir Jurčić

Osim N diferencijala s ograničenim proklizavanjem (kod Performance paketa), elektronski podesivog ovjesa i odaziva gasa putem pet modova vožnje (eco, normal, sport, individual i N) i 6-stupanjski ručni mjenjač s prilagođavanjem broja okretaja motora (Rev Matching) predstavlja važan dio sportske kompaktnosti novog i30 N Fastbacka. Doista, Hyundai je ponovo na 19 colne naplatke s Pirelli P Zero gumama (serijski 18 cola) postavio istinskog jurišnika kojem N amblemi na karoseriji sjajno pristaju.

Zvonimir jurčić

A pristaje i cijena: i30 N Fastback s 250 KS koji stoji 256.990 kuna (275 KS Performance 277.990 kuna) tek je 5000 kuna skuplji od kompaktne izvedbe, pa se s obzirom na sve sportske, ali i praktične svakodnevne kvalitete koje pruža nova izvedba može kazati kako je riječ o vrlo pošteno odmjerenoj cijeni. Novi kipući N model se u domaćim salonima Hyundaija može pogledati već krajem veljače... Ukupno, Hyundai i30 Fastback N predstavlja ugodno osvježenje na tržištu i svojevrsno odstupanje od pravila klase, a što nam se jako svidjelo i zato jer se može koristiti i kao automobil za svaki dan.

Arsenal tehnologije za sportsku vožnju

N-Power Sense prednja osovina, šipka za ojačanje stražnjeg ovjesa, sustav kontrole startanja, prilagođavanje broja okretaja motora. elektronički upravljani ovjes, N diferencijal s ograničenim proklizavanjem, pravljanje zvukom...

Hyundai

Oprema

i30 Fastback N nudi vrhunsku povezanost, uključujući 3D navigaciju, Android Auto, Apple CarPlay i bežično punjenje pametnog telefona. Načini vožnje mogu biti prikazani na 5 inčnom zaslonu ili opcijskom 8" inčnom dodirnom zaslonu s navigacijom. Oba sustava uključuju Apple CarPlay i Android Auto, omogućujući povezivanje radi korištenja funkcija glazbe, telefona ili navigacije na zaslonu.

Sigurnost

Hyundai baš kao i u drugim modelima iz i30 obitelji, i u novom i30 Fastback N modelu nudi najnovije i tehnološki najnaprednije značajke aktivne sigurnosti. Pomoć za izbjegavanje sudara (Forward Collision-avoidance Assist, FCA) ugrađena je u i30 Fastback N radi u tri faze pomoću kamere..

Sustav za pomoć pri održavanju u prometnom traku (Lane Keeping Assist, LKA) prepoznaje položaj automobila i upozorava vozača na nesigurno kretanje pri brzinama većim od 60 km/h. Vozača upozorava zvučnim i vizualnim upozorenjem prije nego što će primijeniti korekciju upravljanja kako bi se vozilo zadržalo u prometnom traku.

S upozorenjem o pozornosti vozača (Driver Attention Warning, DWA), i30 Fastback N nudi sustav zaštite vozača: prati ponašanje vozača kako bi otkrio nepromišljenu vožnju ili umor kod vozača u svrhu sprečavanja moguće nesreće.

Inteligentno upozorenje o ograničenju brzine (Intelligent Speed Limit Warning, ISLW) upozorava vozača pomažući sustavu za informiranje o ograničenju brzine (Speed Limit Information Function, SLIF) u prepoznavanju ograničenja brzine i upozorenja vozača bez odgode. Prikazuje ograničenje brzine u realnom vremenu. Informacije se prikazuju na zaslonu navigacijskog sustava i TFT informacijskom ekranu. Sustav automatskog paljenja dugih svjetala (High Beam Assist, HBA) prepoznaje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i vozila kojima se automobil približava u istom prometnom traku noću te automatski gasi duga svjetla po potrebi i time smanjuje učinke zasljepljivanja drugih vozača. HBA automatski ponovno aktivira duga svjetla kada više nema vozila kojima bi smetala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:34