AUTO S PRIČOM

FOTO, VIDEO: KAKVA ZVIJER! Prodaje se prvi proizvedeni Dodge Viper koji je 28 godina bio u vlasništvu legende američke autoindustrije

 
 Bonhams

Premda će se danas, 16. siječnja na ovogodišnjoj aukciji u Scottsdaleu u Arizoni naći razni ekskluzivni i rijetki automobili, jedan od njih zaslužuje dodatnu pažnju.

Naime, ponudit će se Dodge Viper RT/10 iz 1992. godine koji je bio u vlasništvu legendarnog menadžera autoindustrije, prošle godine preminulog Lida Antonija 'Lee' Iacocce.

Lee Iacocca bio je jedan posljednjih pravih velikana i aktera svjetske autoindustrije koji je desetljećima strastveno radio te bio uključen u bezbroj projekata vezanih uz automobile.

Bio je jedan od najpoznatijih detroitskih šefova “stare garde” i CEO autoindustrije najvišeg profila, a u svojoj plodnoj karijeri između ostalog ostat će zapamćen kao otac Forda Mustanga i kao čovjek koji je spasio Chrysler. Bio je na čelu dvaju velikih američkih automobilskih divova - Forda i Chryslera što je kuriozitet u poslovnim krugovima.

Prilika za nadmetanje za auto jedne ovako poznate osobe ne dešava se svaki dan, a osim te činjenice, automobil je atraktivan sam po sebi, možda i atraktivniji nego prije 28 godina kada je ugledao svjetlo dana.

Ali ni to nije sve, jer je konkretni primjerak prvi uopće koji je sišao s tvorničke trake, što mu svakako daje na dodatnoj vrijednosti...

Upravo je Viper s kamionskim (doslovno) V10 motorom promijenio pogled na Dodge kao na sportsku marku što vrijedi i danas.

Bio je to velik dan za američku i autoindustriju generalno kad je Iacocca s dva velikana Carrollom Shelbyjem i Bobom Lutzom 1990. predstavio Dodge Viper.

Konkretni je auto bio u privatnom vlasništvu Iacocce koji je za njegovim volanom odvozio tek 10.400 kilometara i potpuno originalan automobil je u vrhunskom stanju.

Ispod poklopca se nalazi "ponos američke autoindustrije" 8,0-litreni V10 motor od 400 KS i 630 Nm uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem koji je snagu prenosio na stražnju osovinu i koji je do 100 km/h stizao za 4,4 sekunde te vozio do 264 km/h (jer zapravo nije imao pravog krova).

Zanimljivo je da Viper RT/10 prve generacije nije imao ni kvake, ni ABS, ni ESP, ni servo, dakle ništa što bi bilo važno za esencijalne užitke u vožnji.

Očekuje se kako će "crvena otrovnica" postići cijenu od 125.000 dolara. Čak i nije previše s obzirom na sve navedeno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:48