IZ AMSTERDAMA

FOTO, VIDEO: EKSKLUZIVNO SA SVJETSKE PREMIJERE Pogledajte sve detalje o novoj Toyoti Yaris, končano je dotjerana unutrašnjost, a ima i još par novosti

 
 Fran Kurelac

Toyota Yaris dosad je u Europi prodana u više od 4 milijuna primjeraka, što ju čini najprodavanijim modelom marke na starom kontinentu.

Stoga je jasno kako se od nove generacije koju smo imali ekskluzivnu priliku vidjeti na svjetskoj premijeri u Amsterdamu očekuje puno – jako puno.

Zanimljiv je pristup kojim su krenuli japanski stručnjaci – novi Yaris četvrte generacije za 5 mm je manji od svog prethodnika, no zahvaljujući upotrebi nove GA-B platforme međuosovinski razmak narastao je za 50 mm, a automobil je i širi za 50 mm, što će najviše osjetiti putnici na stražnjoj klupi.

A osim većeg prostora, nova GA-B platforma (bazirana na globalnoj TNGA platformi na kojoj se kotrljaju i ostali novi modeli Toyote) daje 35 posto veću torzijsku krutost, kao i uštedu od 20 kg.

Iako je automobil 40 mm niži od prethodnika, mjesta za glavu ima jer su Japanci odlučili da će vozač i putnici sada sjediti niže. Pridodamo li tome činjenicu da je pozicija osovine volana (koji je 77 mm bliže vozaču) spuštena za 6 stupnjeva, jasno je kako novi Yaris ima pravu „vozačku” poziciju sjedenja, čime su u Toyoti dali do znanja kako ciljaju na mlađe kupce.

Foto: Toyota, Fran Kurelac

I dok konkurenti po dimenzijama rastu, Toyota je pametnim potezima povećala prostor za putnike, smanjivši pritom ukupnu dužinu automobila zahvaljujući kraćim prevjesima.

Njihovi stručnjaci u Amsterdamu objasnili su nam da razlog za to leži u činjenici kako su europski gradovi sve napučeniji, a broj parkirališnih mjesta je ograničen, pa je tako uz novi Yaris koji ima manje od 4 metra manevriranje gradom itekako olakšano.

Vozili ga nažalost još nismo, no 15 mm niže težište uz razmještaj težine od 60:40 zvuče obećavajuće.

Naš reporter Fran Kurelac pobliže se upoznao sa četvrtom generacijom Yarisa u Amsterdamu

Novi Yaris već na prvi dojam ostavlja dojam simpatičnog, ali i agresivno dizajniranog modela. Široka prednja svjetla s LED svjetlosnim potpisom naglašavaju pripadnost Toyota obitelji, dok stražnji kraj krase neobično dizajnirana svjetla koja međusobno povezuje reflektirajuća traka uokvirena crnom maskom koja dodatno naglašava širinu japanskog gradskog modela.


Prilikom dizajniranja unutrašnjosti glavni moto bio je „manje je više”, a cilj je bio da vozač ispred sebe ima sve dostupne informacije na digitalnom kokpitu i head-up zaslonu koji projicira ključne podatke vezane uz vožnju kao i upozorenja poput ograničenja brzine, informacija navigacijskog sustava...

Na središnjem dijelu dominira 10-inčni dodirni zaslon u boji. Za potpuni ugođaj brine se ambijentalno osvjetljenje, a vozač i putnici će mobitele moći uparivati i puniti bežično.

Toyota veliki naglasak stavlja i na sigurnost, pa tako procjenjuju kako će novi Yaris biti najsigurniji automobil u svojoj klasi (još ne postoje službeni rezultati EuroNCAP-a, no čini se kako su Toyotini inženjeri prilično uvjereni u svoje riječi).

Osim pasivne, povećat će se i aktivna sigurnost, pa će tako novi Yaris serijski dolaziti s inteligentnim adaptivnim tempomatom i sustavom za zadržavanje automobila unutar trake.

Fran Kurelac

Najveća novost ispod poklopca motora je novi 1,5-litreni hibridni trocilindraš.

Brojke su impresivne: u odnosu na stari s četiri cilindra, ovaj je 15 posto snažniji i pritom čak 20 posto efikasniji. Električni motor je manji i zahvaljujući novoj bateriji – lakši.

Zanimljiv je i podatak da se novi Yaris može voziti i do 120 km/h u potpuno električnom načinu vožnje, a prema procjenama Toyotinih stručnjaka prosječan vozač u gradskoj vožnji može čak 80 posto vremena provesti u spomenutom načinu vožnje.

Trenutno 60 posto kupaca Yarisa u Europi odabire hibridnu verziju, a u Toyoti očekuju da će zbog gore spomenutih poboljšanja ta brojka narasti na visokih 80 posto.

Ipak, u ponudi će naravno biti i klasični pouzdani i ekonomični 1,0 i 1,5-litreni trocilindrični benzinci. Detalji oko visine KS još nisu poznati, budući da će novi Yaris na domaće tržište stići krajem rujna 2020. godine, pa je jasno kako će u Toyoti postepeno otkrivati dodatne informacije o svom gradskom modelu.

Toyota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:30