LOTUS EVIJA

FOTO, VIDEO: Britanska rukavica u lice Rimcu imat će 2000 KS!

 
 Lotus

Ekskluzivni svijet hiperautomobila raznih proizvođača i vrsta pogona polako, ali sigurno raste, a posljednji u nizu predstavljenih električnih bolida dolazi iz Lotusa i zove se Evija. Prvi potpuno električni britanski superbolid otkriven je u Londonu i s ciljanom najvećom snagom od 2000 KS i okretnim momentom od 1700 Nm na ciljnik očigledno uzima Rimca i njegov C_Two. No premda u Lotusu ističu kako je Evija time ujedno i najsnažniji serijski automobil ikad proizveden, ovu je vijest ipak pametnije uzeti sa zrnom soli: em u Lotusu i sami kažu da im je spomenuta snaga „ciljana”, em proizvodnja uopće nije započela nego je predviđeno da će se prvi primjerci u Hethelu, od ukupne produkcije koja će biti ograničena na 130 komada (C_Two 150), početi sklapati negdje tijekom 2020.

Foto: Lotus

Eviji se, međutim, ne može poreći atraktivnost, naglašena podiznim vratima te dizajnerskim i aerodinamičkim elementima poput Venturijevih tunela s obje strane stražnjeg dijela vozila. K tome, riječ je o prvom cestovnom Lotusu s karbonskim monokokom u jednom komadu, teškom svega 129 kilograma (bez podokvira, što je pristup kakav, za razliku od primjerice Chirona i 918, koristi i C_Two). Monokok inače isporučuje talijanski CPC.


No suštinu priče ovdje naravno čini pogon temeljen na četiri električna motora s torque vectoringom i 70-kilovatsatnom litij-ionskom baterijom za čiji se management brine Williams Advanced Engineering (WAE). Modova vožnje je pet: Range, City, Tour, Sport i Track, a što se performansi tiče u Lotusu tvrde da Evija od 0 do 100 km/h stiže za manje od tri sekunde, a do 300 km/h za manje od devet, dok je očekivana maksimalna brzina veća od 320 km/h. Evija bi k tome sa 1680 kg trebala biti i vrlo lagana (za C_Two se navodi masa od 1950 kg), no i ovdje zasad govorimo tek o ciljanoj, li još uvijek ne i realnoj brojci...

Cijena je, međutim, sasvim konkretna: Evija u startu košta 1,7 milijuna britanskih funti (1,88 milijuna eura), plus davanja dakako, a tko je zainteresiran, prvo treba položiti depozit od 250.000 funti. Narudžbe se već primaju putem Lotusove stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:02