AKTUALNO

FOTO: PEUGEOT 308 GTi Trn u oku Golfu GTi i Meganeu R.S.

Snažniji i lakši od konkurenata, a prema najavama i povoljniji

U klasi kompaktnih GTi jurilica uskoro će nastupiti Peugeot s modelom 308 GTi koji će biti predstavljen javnosti idući tjedan na festivalu brzine u Goodwoodu. Najsnažniji je to Peugeot s oznakom GTi ikad, a pokreće ga ‘nasvirani’ 1,6-litreni turbo benzinac poznat iz modela RCZ R.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

U standardnoj će izvedbi postizati 250 KS dok će se moći naručiti i sa 270 KS. Razlika kod ova dva modela biti će i u tome što će snažnija izvedba biti opremljena prednjim samoblokirajućim Torsen diferencijalom što osigurava još bolju trakciju pri brzoj vožnji.

Po pitanju mase, Francuzi su se svojski potrudili, pa Peugeot 308 GTi na vagu donosi tek 1205 kg što je za oko 150 kg manje od glavnih suparnika VW Golfa GTI i Renaulta Meganea R.S. 275. Pritom se snaga na pogonsku osovinu šalje putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača, a poznat je i podatak o ubrzanju: izvedba sa 250 KS stotku će iz stajanja hvatati sa 6,2 sekunde, a sa 270 KS već za 6 sekundi!

Izgled petvratnog kompakta u ovakvoj paprenoj izvedbi nije bitno dorađen raznim spojlerima, no sportskog duha ne nedostaje. Po pitanju cijene, zanimljivo je da Francuzi najavljuju nižu od VW Golfa GTI Perfromance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:42