ELEKTRIFIKACIJA

EV tehnologije dizajnerima daju slobodu: Porsche kaže da će biti lakše dizajnirati električni 911

Ove godine iz Stuttgarta su rekli da ne žure s elektrifikacijom sportskog automobila jer će vjerojatno naići na probleme s pakiranjem
2022 Porsche 911 GTS Coupe
 Porsche

Izraz ‘ništa nije sigurno osim smrti i poreza‘ uskoro bi mogao dobiti novu verziju koja će uključivati ‘elektrifikaciju‘. Znamo da je nekima ovo zaista teško za čuti, ali budućnost gotovo svih automobilskih brendova je najvjerojatnije električna, pa tako i Porscheova. Porsche je već predstavio Taycana, iako će se jedan član obitelji držati podalje od elektrifikacije još jedno desetljeće – 911.

image
2022 Porsche 911 GTS Coupe
Porsche

Ranije ove godine iz Stuttgarta su rekli da ne žure s elektrifikacijom sportskog automobila jer će vjerojatno naići na probleme s pakiranjem. Električni pogonski sklopovi ne idu nužno ruku pod ruku s izvedbenim vozilima, posebno u slučaju Porschea 911 gdje je motor postavljen straga. Ipak, Porscheov šef dizajna Michael Mauer izjavio je kako ‘ništa nije nemoguće‘, potvrdivši kako već ima viziju električnog 911.

image
2021 Porsche 911 Turbo S
Porsche

Ovo bi moglo značiti da proizvođač automobila planira dizajnirati EV 911 od nule, kako bi imao koristi od ‘više slobode‘ koju nudi električna tehnologija. Drugim riječima, Porscheovim dizajnerima bilo bi lakše krenuti od početka nego pokušati prilagoditi platformu i dizajn postojećeg 911 potrebama električnog pogona.

image
Porsche Taycan
Porsche

‘Ja sam dio grupe koja je prešla sa zračnog hlađenja na vodeno hlađenje, a sada imamo motore s turbopunjačima. Možda je električni 911 druga priča, ali s dizajnerskog stajališta, električni 911 je u budućnosti lakši‘, rekao je Mauer.

image
2021 Porsche Taycan Cross Turismo
Porsche

No jesu li kupci spremni za električni 911? Trenutno je teško reći jer s jedne strane boxeri izazivaju emocije, ali s druge strane električni motori imaju mnogo snage i okretnog momenta. ‘Nedostaje zvuk, ali ako danas pogledate malu djecu, treba li im to? Ne znam‘, zaključuje Mauer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:37