KLASIK ZA AVANTURU

Epski ‘road trip‘: Još se nikad nitko nije odvezao Ferrarijem do obala Arktičkog oceana

Autocesta Dalton jedina je ruta u SAD-u. iznad arktičkog kruga a služi za opskrbu radnika na naftnoj platformi u zaljevu Prudhoe

Ferrari 308 GTSi

 Brian Whalen

Ova zanimljiva priča počinje s pandemijom koronavirusa. Brian Whalen iz Oregona je stanovao u unajmljenoj prijateljevoj kući u prvim danima pandemije, međutim, kad se on vratio, umjesto da pronađe drugo mjesto za boravak, Whalen je odlučio živjeti malo na cesti, u svom Ferrariju 308 GTSi iz 1982. godine i objavljivati fotografije na svom Instagram profilu @briansquestionabledecisions.

image

Ferrari 308 GTSi

Brian Whalen

'Izvorno sam zamislio da avantura potraje od rujna prošle godine do božićnih blagdana, ali znate, stanje u svijetu se nije poboljšalo. Bilo je samo gore tijekom zime... Samo sam nastavio produživati putovanje. Nisam očekivao da ću ovako dugo biti na putu', javio se Whalen iz Nacionalnog parka Banff u Kanadi ekipi s američkog automobilističkog portala Road and track.

Whalen je klasični Ferrari kupio na aukciji aukcijske platforme Bring-A-Trailer 2019. godine, no nakon što ga je odveo kući u Oregon, imao je mnogo posla na njemu. 'Kad sam ga kupio, nije bio izložbeni auto. Već je imao preko 80.000 kilometara na satu, i nekoliko manjih nedostataka. Nije bio savršen, ali bio je u dobrom stanju'.

image

Brian Whalen i Ferrari 308 GTSi

Brian Whalen

'No budući da je bio dosta vožen', nastavlja, 'nikada neće biti jedan od onih automobila koji ostvaruju šesteroznamenkaste cijene. Pa sam pomislio, idemo ga odvesti na road trip i vidjeti što će se dogoditi'.

image

Ferrari 308 GTSi

Brian Whalen

Auto se pokazao iznenađujuće pouzdanim, a kompanija za koju Whalen radi nije imala ništa protiv da obavlja posao na daljinu, dopuštajući mu da ostane vani na cesti. Na kraju, nakon što je vidio veći dio susjednih država SAD-a, zapitao se koji bi bio prikladan kraj za ovo veliko putovanje. 'Nisam imao pojma kako završiti, i tako sam shvatio da Prudhoe Bay izgleda kao dobar kraj puta, koliko daleko možete ići u automobilu o ovoj zemlji. Dakle, to sam i učinio'.

image

Ferrari 308 GTSi

Brian Whalen

Autocesta Dalton jedina je ruta u SAD-u. iznad arktičkog kruga. Izgrađena je za opskrbu naftnih radnika u zaljevu Prudhoe, blizu Arktičkog oceana. Njezinih 666 kilometara uglavnom je neasfaltirano, a velika većina vozila koje ćete vidjeti tamo su veliki kamioni, koji često prelaze teren velikom brzinom.

image

Ferrari 308 GTSi

Brian Whalen

Reakcije rijetkih ljudi na cesti su uglavnom bile: 'Jesam li upravo to vidio? Jesam li upravo vidio Ferrari ovdje gore usred Aljaske?'.

Whalen je tijekom dva dana prošao oko 1600 kilometara od Fairbanksa kako bi stigao do Prudhoe Baya i nazad. Bilo je to napeto putovanje, što biste i očekivali na najsjevernijoj autocesti u SAD-u, ali i vrlo uspješno. 'Mislio sam da će ovo biti očiti kraj mog putovanja, ali postoji čitava druga hemisfera do koje se mogu odvesti, dakle, postoji mogućnost...'

Možda ćemo Briana pratiti i na putovanju do Ognjene zemlje, očigledno mu se jako vozi, a pandemiji još nema kraja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:07