LUD ZA AUTIMA

Elvis Presley: Kralj Rock and rolla vozio je impresivne aute, a čak 400 ih je poklonio

Jednog jutra 1975. godine potpuno spontano pokupovao je sve aute iz jednog Cadillacovog auto salona, ukupno 32 primjeraka

Elvis, ilustracija

 Profimedia, Mercedes, Cadillac, BMW

Film o Elvisu najveći je ljetni hit u kinima, a mi smo se povodom toga prisjetili da je najpopularniji glazbenik svih vremena više od pjevanja i žena obožavao automobile. Osim što ih je kupovao za sebe volio ih je i darovati. Ovisno o izvorima Elvis je tijekom svog života drugima darovao između 200 i 400 novih automobila.

image

Mercedes 450 SLC

Julien‘s Auctions

Ta navika poprimila je ekstremna obilježja kad je Elvis tijekom srpnja 1975. jednog jutra potpuno spontano pokupovao sve automobile iz jednog Cadillacovog auto salona u Memphisu, ukupno 32 primjeraka. Sve ih je poklonio poznatima, a jedan primjerak je čak darovao slučajnoj prolaznici.

image

Cadillac Fleetwood Brougham

carandclassic

Njegov prvi automobil bio je Lincoln Zephyr iz 1952. godine kojeg mu je darovao otac. Kako je njegovo bogatstvo raslo, razvijala se i njegova strast za automobilima, pogotovo najskupljim i ekstravagantno obojenim modelima Cadillaca.

Njegov najpoznatiji automobil je svakako ružičasti legendarni Cadillac Fleetwood no Elvis je imao široki ukus i mnogo različitih modela. Dok je služio vojsku u Njemačkoj vozio je sportski BMW 507, no posjedovao je i jedan čudnovati Messerschmitt KR200.

image

BMW Elvisa Presleya

BMW

Na listi njegovih automobila možemo između ostalog naći ljubičasti Cadillac Eldorado iz 1956 godine, Lincoln Continental Mark 5 iz 1960., Ford Thunderbird iz 1962., Cadillac Seville iz 1977., no mnogo je i europskih modela koje je Elvis posebno cijenio. Tako je posjedovao luksuzni Rolls Royce Phantom iz 1963., najskuplji Mercedes-Benz 600 iz 1970. te sportske modele Ferrari Dino 308 GT4 i DeTomaso Pantera.

image

De Tomaso Pantera

De Tomaso

Osim Cadillaca posebno je volio modele Stutz Blackhawk, koji su prije pola stoljeća bili najskuplji automobili na svijetu. Posjedovao ih je čak pet. Stutz Blackhawk III iz 1973. godine bio je ujedno i posljednji automobil kojeg je vozio u životu.

image

Stutz Blackhawk

Stutz

Bilo je to 16. kolovoza 1977. godine, na dan njegove smrti. Fotografi su ga "uhvatili" u trenutku kada je tim automobilom dolazio na svoj posjed Graceland. Nekoliko sati kasnije bio je mrtav. Na posljednje putovanje odvezli su ga u pogrebničkom Cadillacu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:55