ISTRAŽIVANJE

Dizelaši ili električni? Otkriveno u kojem se automobilu psi više vole voziti

Iako su električna vozila sve češći izbor vozača, do sada nije bilo studija o njihovom učinku na pse
 -/Wavebreak/Profimedia

Britansko Sveučilište Lincoln i internet portal za kupovinu, kupnju i prodaju automobila CarGurus napravili su zanimljivo istraživanje. Kako bi provjerili utjecaj vožnje na pse u dizelskom i električnom automobilu, napravili su dvodnevno istraživanje na 20 pasa.

Svaki pas odveden je na dva putovanja od 10 minuta, jedno u električnom vozilu, a drugo u vozilu s dizelskim motorom.

Studija koju je vodio dr. Daniel Mills, profesor veterinarske medicine na Sveučilištu Lincoln, otkrila je da se psi lošije ponašaju u automobilima s dizelskim motorom. Osim toga, psi koji su pokazivali znakove mučnine kod dizelaša, u automobilu na struju su imali znatno manje simptome.

‘Iako su električna vozila sve češći izbor vozača, do sada nije bilo studija o njihovom učinku na pse - rekao je dr. Mills.

Naši rezultati jasno pokazuju da su psi opušteniji u električnim vozilima, posebno kada se gledaju osobine ponašanja, naročito mirnoća‘ - zaključuje Mills.

Dok su psi otprilike trećinu vremena provedenog u vožnji, bez obzira na pogonski sklop - ležali, u dizelskim automobilima psi su u prosjeku 50% više mijenjali svoj položaj nego u električnom vozilu.

Studija otkriva da je to vjerojatno rezultat razlike koju stvaraju buka i vibracije.

To je dokazano promjenama u ponašanju i smanjenjem broja otkucaja srca do 30 posto tijekom putovanja električnim vozilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:11