AKTUALNO

Direktor Toyote upozorio na opasnosti autonomnih vozila nakon incidenta na Paraolimpijskim igrama

‘Postoji pritisak na proizvođače automobila da prvi proizvedu vozila razine 5, ali rekao sam da ne bismo trebali skočiti na taj vlak‘
Akio Toyoda
 Toyota

Akio Toyoda, predsjednik i izvršni direktor Toyote, izrazio je zabrinutost zbog prebrzog razvoja sustava autonomne vožnje, nakon što je jedno od vozila kompanije e-Palette udarilo sportaša tijekom Paraolimpijskih igara 2020. godine.

U incidentu, koji se dogodio 26. kolovoza, autonomno vozilo udarilo je pješaka oštećenog vida. Srećom, automobil se kretao samo do 2 km/h, pa sportaš nije ozlijeđen. Toyoda se ispričao nakon nesreče i izrazio suprotno mišljenje o sustavima za autonomnu vožnju.

image
2021 Toyota e-Palette
Toyota

‘Milsim da još nije realno da samovozeći automobili mogu normalno putovati običnim cestama‘, rekao je. Također, Toyoda je u pitanje doveo utrku u proizvodnji vozila s potpuno autonomnim sustavima vožnje razine 5.

image
Akio Toyoda
Profimedia

‘Postoji pritisak na proizvođače automobila da prvi proizvedu vozila razine 5, ali rekao sam da ne bismo trebali skočiti na taj vlak‘. Toyota je brzo istražila nesreću, nakon čega je unijela brojne promjene prije nego je nastavila s radom e-Palette. Primjerice, svako vozilo bez vozača dobilo je drugog pomoćnog vozača, a olimpijski i paraolimpijski komitet povećali su broj vodiča na raskrižjima kroz Olimpijsko selo.

image
2021 Toyota e-Palette
Toyota

Auto News navodi kako ovo nije prvi put da se Akio Toyoda kritički osvrnuo na jedan od najvažnijih događaja u automobilskoj industriji. Ranije ove godine žalio se na rastući broj električnih vozila, tvrdeći kako će Japan ostati bez električne energije na ljeto ako su sva vozila u zemlji električna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:37