ODLAZE U POVIJEST

Direktor BMW-a: Velike zaslone u autima zamijeniti će head-up projekcije na cijelom vjetrobranu

Ispostavilo se da BMW ozbiljno namjerava zamijeniti konvencionalne zaslone u svojim automobilima velikim HUD-ovima

BMW i Vision Dee (digitalni koncept)

 BMW

Tehnološki sajam CES koji je u tijeku pozornica je mnogih uzbudljivih debija u tehnološkom sektoru.

BMW je u Las Vegasu stigao s konceptom i Vision Dee, koji služi kao tehnološki pregled sljedeće generacije električnih vozila marke.

Među novim gadgetima u automobilu je masivni head-up zaslon koji se proteže cijelom širinom vjetrobranskog stakla.

Ispostavilo se da BMW ozbiljno namjerava zamijeniti konvencionalne zaslone u svojim automobilima velikim HUD-ovima, a izvršni direktor tvrtke čak vjeruje da su dani velikim zaslonima integriranim u nadzorne ploče odbrojani.

image

BMW i Vision Dee (digitalni koncept)

BMW

Govoreći tijekom konferencije za medije na CES-u 2023., Oliver Zipse rekao je da je "apsolutno uvjeren" da će veliki zasloni na središnjoj konzoli uskoro nestati.

Zipse ih vidi kao veliku smetnju za vozače i da bi čak i propisi mogli natjerati proizvođače automobila da promijene svoj dizajn interijera i napuste zaslone kao rješenje. “Za 10 godina toga više nema”, rekao je Zipse predstavnicima medija.

image

BMW i Vision Dee (digitalni koncept)

BMW

To je ipak prilično hrabra izjava. Čini se da BMW želi napraviti revoluciju u industriji sa svojom novom tehnologijom head-up zaslona, ali ne znamo kako će potrošači reagirati na ovu novu tehnologiju.

Njegova prva primjena u serijskim vozilima doći će s modelima Neue Klasse sredinom desetljeća. Prvi iz ove nove generacije modela bit će limuzina i crossover.

image

BMW i Vision Dee (digitalni koncept)

BMW

HUD u konceptu i Vision Dee ima prednosti, to je sigurno. "S našom tehnologijom, svi u automobilu mogu vidjeti iste informacije, čak i ljudi straga", rekao je nedavno šef dizajna BMW-a Domagoj Đukec za Automotive News. Oliver Zipse je pak dodao da je ovaj novi sustav "kvantni skok u smislu dizajna, tehnologije i održivosti", također misleći na električna vozila temeljena na Neue Klasse.

image

BMW Serija 7

BMW

Sviđa nam se BMW-ovo razumijevanje da "ako morate gledati dolje da biste upravljali svojim automobilom, mislimo da je to velika pogreška." Ali s rastućom potražnjom za vozilima s većim zaslonima, nismo baš sigurni da je industrija spremna napustiti taj trend već za oko 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:17