REZULTATI ISTRAGE

Dieselgate: Volkswagen će od bivših šefova tražiti nadoknadu štete nakon interne istrage

Volkswagen traži odštetu od bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i bivšeg šefa Audija Ruperta Stadlera
Volkswagen Dieselgate

Volkswagen će tražiti odštetu od bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i bivšeg šefa Audija Ruperta Stadlera zbog njihove upletenosti u skandal s varanjem na testiranju dizelskih emisija. Proizvođač automobila odlučio je pokrenuti akciju protiv njih dvojice nakon zaključka šestogodišnje istrage radi utvrđivanja odgovornosti za skandal Dieselgate.

Volkswagen je 2015. priznao da je prodao više od 10 milijuna dizelskih vozila opremljenih softverom koji je umjetno smanjio emisije tijekom laboratorijskih ispitivanja. Tvrtka je platila više od 20 milijardi funti kazne. Volkswagnov nadzorni odbor zadužio je odvjetničku tvrtku Geliss Lutz da preispita uloge svih članova odbora. Volkswagen kaže da je istraga utvrdila kako su Winterkorn i Stadler odgovorni dok drugi članovi nadzornog odbora Volkswagena nisu. Kao rezultat toga, nadzorni odbor rekao je da je odlučio "podnijeti zahtjev za naknadu štete" protiv Winterkorna i Stadlera, "zbog kršenja zakona o dioničkim tvrtkama".

Winterkorn je dao ostavku u rujnu 2015. godine, dok je Stadler ostao u Audiju sve dok nije uhićen 2018. Obojica se u Njemačkoj suočavaju s kaznenim prijavama u vezi sa skandalom, a Stadleru se trenutno sudi u Münchenu. Nadzorni odbor tvrdi da je Winterkorn kriv jer je propustio u razdoblju od 27. srpnja 2015. godine nadalje "sveobuhvatno i brzo razjasni okolnosti upotrebe nezakonitih softvera u 2.0 TDI dizel motorima koji su se prodavali na sjevernoameričkom tržištu između 2009. i 2015. " Dodaje se da "Winterkorn također nije osigurao da se na pitanja koja su postavile američke vlasti u tom kontekstu odgovori istinito, potpuno i bez odgađanja." Odbor tvrdi da Stadler u razdoblju od 21. rujna 2016. godine nadalje nije uspio "osigurati da se 3.0 i 4.2 V-TDI dizelski motori koje je razvio Audi, a ugrađeni su u EU vozila Volkswagena, Audija i Porschea istražuju u vezi s nezakonitim softverom."

Na temelju podataka iz iste istrage, nadzorni odbori Audija i Porschea optužili su i bivše članove uprave Audija Ulricha Hackenberga i Stefana Knirscha te bivšeg člana uprave Porschea Wolfganga Hatza. Audi i Porsche pokrenuli su zahtjev za naknadu štete protiv njih. Zahtjevi za naknadu štete već su podneseni protiv bivšeg člana uprave Volkswagen putničkih automobila Heinz-Jakoba Neussera.

Volkswagen je ranije tvrdio da je za skandal kriv jedan od zaposlenika. Volkswagen je suočen s nizom tužbi koje tvrtku optužuju za pokušaj zataškavanja skandala od trenutka kada su se prvi put pojavila pitanja o pravilima testiranja u lipnju 2015. godine, pa sve dok VW nije priznao krivnju u rujnu te godine. Winterkornovi odvjetnici izdali su priopćenje rekavši da je on odbacio navode, dok su odvjetnici Stadlera odbili komentirati razvoj situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:58