KAD NEĆE DRUGI...

Deblokada tvornica: Ford i General Motors udružili snage i započinju proizvodnju čipova

Nakon mjeseci čekanja i blokade proizvodnje uzrokovane nestašicom čipova, Ford i General Motors uzeli su stvari u svoje ruke
 Ford

Tijekom godine, globalna nestašica čipova dovela je do toga da gotovo svi proizvođači automobila smanjuju i prekidaju proizvodnju, a većina proizvođača usmjerila je čipove u najprofitabilnija vozila.

Nakon mjeseci čekanja i blokade proizvodnje uzrokovane navedenim problemom, Ford i General Motors uzeli su stvari u svoje ruke.

Dvije tvrtke potvrdile su još nepotpisani dogovor kojim kreću u zajednički razvoj nekoliko vrsti čipova neophodnih za nesmetanu proizvodnju automobila. U priču je uključena i tvrtka GlobalFoundries koja se bavi proizvodnjom čipova, a sve u cilju deblokade proizvodnje na američkom tržištu.

image
Frederic J. BROWN/AFP

Ford, GM i GlobalFoundries nisu otkrili uvjete ugovora, no istakli su da strateška suradnja ne uključuje vlasničko povezivanje tvrtki. Istraživanje će biti usmjereno na razvoj novih čipova i suradnju s drugim dobavljačima.

Viši potpredsjednik GlobalFoundriesa Mike Hogan rekao je da će čipovi biti razvijeni prema Fordovim smjernicama i proizvedeni u SAD-u.

Ford je naveo tri kategorije čipova koje će istraživati: čipovi za autonomnu vožnju, za umrežavanje podataka u automobilima i za upravljanje baterijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:13