sportske ambicije

Dacia najavila nastup na reliju Dakar od 2025. godine s legendarnim relijašem za volanom

Proizvođač automobila se udružio s Prodriveom za svoj prvi nastup u Svjetskom prvenstvu u rally-raidu

Dacia nastupa na Dakaru

 Dacia

Dacia je najavila da će se od 2025. godine natjecati u Svjetskom prvenstvu u reli-raidu te uz pomoć Prodrivea nastupiti i na reliju Dakar. Zasad neimenovani prototip Dacije natjecat će se u kategoriji T1+, a za volanom će sjediti legenda WRC-a Sebastian Loeb.

Rumunjski proizvođač automobila nije otkrio nikakve pojedinosti o reli bolidu, osim što ga je opisao kao "prototip s pogonom na četiri kotača koji je razvijen tako da se može nositi s najekstremnijim uvjetima". Izgled karoserije će vjerojatni nositi detalje iduće generacije modela Duster i Bigster.

Trkaću Daciju će pogoniti sintetičko gorivo koje isporučuje Aramco, koristeći Dakar reli kao poligon za testiranje ekološki prihvatljivog goriva napravljenog od obnovljivog vodika i "uhvaćenog CO2". To vjerojatno znači da bismo ga u budućnosti mogli vidjeti u serijskim vozilima, uz postojeće benzinske, hibridne i opciju benzin/LPG u Dacijinoj ponudi.

Za svoj prvi angažman u Rally Raidu, Dacia će se osloniti na Prodrive, britansku tvrtku s 40 godina iskustva u motorsportu, kao i na dosadašnja iskustva i znanja Grupe Renault.

image

Dacia nastupa na Dakaru

Dacia

Što se tiče vozača, devetostruki WRC prvak Sebastian Loeb nije prvi put na Dakaru: Francuz se natjecao s Peugeotom između 2016. i 2019., prije nego što je vozio za Prodrive između 2021. i 2023. Njegov najbolji rezultat je ukupno drugo mjesto postignuto u 2017., 2022. i 2023., a naslov mu je nedostajao "za dlaku".

Druga vozačica, Cristina Gutiérrez Herrero, prva Španjolka koja je u kategoriji automobila odvozila Reli Dakar 2017. Iako ima samo 31 godinu. Od 2017. do 2023. već je sudjelovala u sedam Relija Dakar. Cristina je od 2012. i prvakinja u reliju na svim vrstama terena (u ženskoj konkurenciji) u Španjolskoj. Usto, sudjeluje na svakom reliju Dakar od 2017. kada je postala prva vozačica koja je ikada završila utrku. Faza testiranja za Dakar prototipove marke Dacia započet će 2024. na Rallye du Maroc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:57