STATISTIKA

Crne točke u Zagrebu: Ovo su križanja na kojima vozači najviše stradavaju

Najčešći uzroci nesreća su nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepoštivanje semafora i prevelika brzina

Prometna nesreća (ilustracija)

 Ronald Gorsic/CROPIX

Da je Slavonska avenija najopasnija prometnica u Zagrebu, dobro je poznata činjenica. Ograničenje brzine je 80 kilometara na sat, no mnogi voze 100, pa i daleko brže od toga. Kad se uz to kombinira nepažnja, ponekad i vožnja pod utjecajem alkohola, vrlo lako može doći do tragedije i izgubljenih života.

image

Prometna nesreća (ilustracija)

Zeljko Puhovski/CROPIX

No, nije samo Slavonska jedna od opasnijih prometnica u gradu, zagrebačka policija poslala je svoj popis kritičnih točaka u Zagrebu na kojima je zabilježeno najviše prometnih nesreća s ozlijeđenim i poginulim osobama, i to za prvih sedam mjeseci 2023. godine - piše ZagrebInfo.

Za neke od njih lako je bilo pretpostaviti da će se naći na popisu, poput Ilice, koja se proteže od Trga bana Jelačića sve do Vrapča, ili Avenije Dubrovnik, jedne od najprometnijih ulica u Zagrebu općenito.

image

Prometna nesreća (ilustracija)

Lucija Ocko/CROPIX

Na popisu prednjači Slavonska avenija, duž koje je ove godine zabilježeno 136 nesreća, a prošle 123.

Opasno je posebice na križanju s Ulicom Hrvatske bratske zajednice kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Ondje, je, kažu u policiji, u ovoj godini zabilježeno čak 25 prometnih nesreća, a njima je ozlijeđeno osam osoba.

Nije bilo smrtno stradalih.

Slavonska je izuzetno opasna i na križanju s Ulicom Svetog Ivana na istoku grada. Ondje se dogodilo sedam prometnih nesreća, u kojima su poginule dvije osobe, a ozlijeđeno ukupno troje ljudi.

image

Prometna nesreća (ilustracija)

CROPIX

S obzirom na veliku fluktuaciju vozila, možda i nije iznenađujuće da je i Branimirova jedna od najopasnijih prometnica u Zagrebu. Ove godine pod njenoj dužini dogodilo se 90 prometnih nesreća, a lani 103. Najopasnija su križanja ona s Heinzelovom (23 prometne nesreće, s 14 ozlijeđenih) te Ulicom Donje Svetice (21 nesreća s osam ozlijeđenih).

Vrlo opasno križanje, kako za vozače, tako i za pješake, ono je Selske i Horvaćanske ceste na zapadu grada. Ondje se dogodilo 14 prometnih nesreća s osam ozlijeđenih osoba.

Tko se vozi po Zagrebačkoj aveniji također bi trebao itekako paziti. Tamo su naime, dvije crne točke: na križanju sa Zagrebačkom cestom i Petrovaradinskom između Vrapča i Španskog te na križanju sa Savskom cestom.

Na te dvije lokacije dogodilo se 34 prometne nesreće s ukupno 17 ozlijeđenih osoba. Srećom, bez smrtno stradalih.

Koji su najčešći uzroci prometnih nesreća?

Nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepoštivanje semafora i prevelika brzina - piše ZagrebInfo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:58