NE ODUSTAJU

Čast struji, ali Toyota je upravo na proizvodnju novog benzinca potrošila 383 milijuna dolara

U Toyoti i dalje vjeruju da ima mjesta za unutarnje izgaranje i uložili su golem iznos u proizvodnju novog 4-cilindraša

Toyotino nacionalno sjedište u SAD-u

 Toyota

Električna vozila su budućnost za "razvijeni svijet"- barem tako vjeruje većina proizvođača. Međutim, čini se da Toyota i dalje misli da ima mjesta za četverocilindraše s unutarnjim izgaranjem jer je proizvođač upravo uložio 383 milijuna dolara (2,7 milijarde kuna) u njihovu proizvodnju u SAD-u. Novac je podijeljen na četiri lokacije, a prema priopćenju kompanije, ovaj pogon je "srce novih Toyotinih i Lexusovih vozila".

image

Toyotina tvornica u Hunstvilleu, Alabami

Toyota

Najveći dio investicije iznosi 222 milijuna dolara (1,5 milijarda kuna), namijenjena Toyotinoj tvornici u Huntsvilleu u Alabami, gdje će kompanija izgraditi novu proizvodnu liniju za četverocilindrične motore, za vozila s unutarnjim izgaranjem, ali i za hibride. Tako se tvornica želi proširiti na 10.590 kvadratnih metara.

image

Toyotina tvornica motora

Toyota

Tvornica u Troyu, u Missouriju, dobit će 109 milijuna dolara (757,3 milijuna kuna) za dodavanje opreme za izradu glava motora s četiri cilindra. Pogon u Jacksonu, u Tennesseeju, dobit će ulaganje od 36 milijuna dolara (250,1 milijun kuna) za izgradnju blokova motora s četiri cilindra. Konačno, tvornica u Georgetownu, u Kentuckyju, dobit će 16 milijuna dolara (111.2 milijuna kuna) proširenje fleksibilnosti svoje proizvodne linije četverocilindričnih motora. Na lokaciji se već može proizvesti do 600.000 vozila godišnje.

U listopadu 2021., Toyota je najavila ulaganje od 3,4 milijarde dolara u SAD za proizvodnju baterija u toj zemlji. To je uključivalo izgradnju namjenske tvornice baterija koja zapošljava 1750 ljudi. Tvrtka nije navela lokaciju na kojoj planira graditi ovu tvornicu. Proizvodnja baterija na ovoj lokaciji trebala bi početi 2025. godine.

image

Toyotina tvornica motora

Toyota

Toyota se trenutno priprema za lansiranje obitelji električnih vozila pod nazivom bZ. Prvi od njih, bZ4X, je već predstavljen, a u prodaju stiže kasnije ove godine. Električni crossover koštat će oko 340.000 kuna u najvišim specifikacijama, i u verziji s pogonom na prednje kotače koristi jedan električni motor sposoban za 204 KS (150 kW). Pogon na sva četiri kotača nudi 218 KS (160 kW).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:44