POBUNA KLUBOVA

Burno u auto i karting savezu: Robert Markt, prvi čovjek Crvenog križa, traži smjenu Davorina Štetnera

Danas će se održati izvanredna skupština Hrvatskog auto i karting saveza, sazvana na inicijativu 38 klubova

Robert Markt

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Na inicijativu 38 klubova, upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza sazvao je u danas, 24. studenog, izvanrednu skupštinu.

Razlog?

Nezadovoljstvo sadašnjim vodstvom saveza, na čijem je čelu već godinama Davorin Štetner, nekadašnji pomoćnik predsjednika, koji je nakon ostavke svog prethodnika Matka Bolanče na izvanrednoj izbornoj skupštini 2019. izabran za predsjednika, da bi početkom 2021. ušao u drugi mandat.

image

Davorin Štetner

Damir Krajac/CROPIX

“Aktualni predsjednik privatizirao je HAKS. Pretvorio ga u svoju privatnu tvrtku, dok nam autosport stagnira. Tome mora doći kraj i stoga je nastala ova inicijativa.

Moj motiv, kao i svih koji su potpisali inicijativu, je prosperitet sporta kojeg volimo. Tu strast može osjetiti samo onaj koji je taj sport živio i ne gleda ga prizmom vlastitog novčanika i privilegija koje putem može ostvariti”, ističe Robert Markt, aktualni prvi čovjek Hrvatskog Crvenog križa, ali i bivši vozač utrka, kojeg su potpisnici inicijative istaknuli kao kandidata za novog predsjednika krovne organizacije za motosport.

image

Robert Markt

Bruno Konjevic/CROPIX

Prema njegovim riječima, skupština većinom glasova može odlučiti o bilo čemu što je važno za udrugu, pa tako i razriješiti aktualnog predsjednika i pokrenuti izbor za novog, kao i onaj za nove članove Upravnog odbora.

Sve je to, kaže, stvar volje i želje većine na skupštini.

Naizgled se tako čini da su promjene na vidiku, no 38 klubova potpisnika inicijative zapravo čini tek malo više od 35 posto ukupnog broja klubova pod okriljem Hrvatskog auto i karting saveza.

Točnije, trenutno ih je 94.

“Jedan od problema su fantomski klubovi koji uopće nemaju vozače, niti se bave nečim. U pitanju je glasačka mašinerija koja osigurava većinu sadašnjem vodstvu i protiv toga se nije lako boriti”, priznaje Markt, koji je 2013. u posljednji čas odustao od kandidature za mjesto predsjednika saveza.

image

Quattro River Rally 2023.

Zeljko Puhovski/CROPIX

“Tada je zakulisnim igrama nestala potrebna većina, pa sam napustio skupštinu kako bih zaštitio ljude koji su htjeli glasati za mene i tako ih poštedio konfrontacija i osvete. Teror je, međutim, sada dignut na višu razinu i to je još jedan razlog da pokušamo izazvati promjene koje će unijeti više transparentnosti u poslovanje.

Treba stvoriti mehanizme financijske kontrole, probuditi karting koji praktično ne postoji, krug koji je samo prividno živ, ali i uzdići sve ostale sportske aspekte zbog kojih HAKS i postoji. Moramo raditi na omasovljavanju, na uključivanju mladih, te stvoriti savjete vozača, sudaca i organizatora čiji će predstavnici sudjelovati u radu upravnog odbora.”

image
Luka Gerlanc/CROPIX

S druge strane, aktualni predsjednik saveza uvjeren je da nema razloga za nikakvu dramu.

“Stvorila se ta mini hajka, puno toga ružnog prolilo se društvenim mrežama, ali uvjeren sam da se na skupštini neće dogoditi ništa dramatično. U kontaktu sam gotovo svakodnevno s ljudima iz klubova već pet godina i vodim se samo konkretnim rezultatima i brojkama.

To je jedino mjerilo jesmo li uspješni ili ne. HAKS bez dugova bio je cilj koji smo ostvarili. Prije mog dolaska HAKS je u pet godina 16 puta bio blokiran, a od kada sam ja predsjednik samo jednom. Stvorili smo likvidnu, stabilnu instituciju, bez čega nema ničega.

Pa ni WRC spektakla”, ističe Štetner, koji ne vidi problem u brojnom članstvu skupštine.

image

WRC Croatia Rally

Zeljko Puhovski/CROPIX

“Skupština HAKS-a je kao UN, svatko može postati član i nema tu načina na koji se to može zabraniti. Broj klubova je takav već 20 godina. Ima klubova koji funkcioniraju, a imaju jednog člana. No, to je zatečeno stanje. Nije to ništa novo, ni svojstveno samo nama. Mađarska, primjerice, ima 400 klubova”.

image

Davorin Štetner (desno)

Vanesa Pandzic/CROPIX

Štetner vjeruje da inicijativa neće uspjeti nametnuti dnevni red u kojem je 2. točka opoziv predsjednika.

“Ima tu i nekih drugih pravnih promašaja, ali sazvali smo izvanrednu skupštinu. Iskoristit ćemo ju kako bi prezentirali poslovne rezultate u posljednjih pet godina i mislim da se njima možemo samo ponositi”, zaključio je Štetner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:29