NEPOZNATA POVIJEST

Bulli prije Bullija: Opel je 1937. godine imao svoju verziju kultnog transportera

Niti jedna publikacija nikada nije zabilježila ništa o vozilu, svi podaci o ovom jedinstvenom prototipu jednostavno su nestali

Opel Blitz

 Opel

Senzacionalna otkrića su rijetka, ali se događaju. Stručnjaci iz Opel Classica otkrili su na aukciji nekoliko starih fotografija dostavnog kombija.

Do sad neobjavljene fotografije pokazale su da je Opel sredinom 1930-ih imao dostavno vozilo vrlo modernog izgleda spremno za proizvodnju – godinama prije nego što se odgovarajući koncept proširio svijetom i postao standard za današnje dizajne.

image

Opel Blitz

Opel

Leif Rohwedder iz Opel Classica otkrio je detalje: ‘Takve fotografije nisu postojale u Opelovoj povijesnoj arhivi. Koliko znamo, niti jedna publikacija nikada nije zabilježila ništa o vozilu. Svi podaci o ovom jedinstvenom prototipu jednostavno su nestali.‘

Koncept je bio vrlo napredan za svoje vrijeme. U usporedbi s vozilima s dugačkim poklopcem motora, dizajn je omogućio kompaktnije vanjske dimenzije uz zadržavanje velikog volumena tereta. Motor je bio smješten ispod ili malo ispred klupe.

image

Opel Blitz

Opel

Prije izbijanja drugog svjetskog rata ovakva su se vozila nalazila samo u SAD-u, Njemačkoj i Francuskoj.

Ne zna se mnogo o tehničkim detaljima Blitza. Brošura na engleskom jeziku za modelsku godinu 1937. na kraju je otkrivena u Opelovom arhivu.

image

Opel Blitz

Opel

Na poleđini otkrivenih fotografija olovkom je napisan naziv projekta: 1,5-23 COE. Brojke se odnose na obujam motora (1488 cc) i približni međuosovinski razmak (2400 mm).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:39