POOŠTRAVANJE ZAKONA

Bruxelles: Koristite mobitel za volanom? Riskirate gubitak vaše vozačke dozvole

Od početka ožujka promijenio se zakon o korištenju pametnih telefona za volanom. Unatoč tome, 1 od 4 Belgijanaca koristi mobitel

Korištenje mobilnog telefona za volanom

 Web Screenshot

Svatko tko je uhvaćen kako koristi mobilni telefon tijekom vožnje u području Halle-Vilvoorde u flamanskom okrugu koji okružuje Bruxelles mogao bi riskirati gubitak vozačke dozvole između 1. svibnja i 30. lipnja.

Potez je uslijedio nakon što je javni tužitelj u tom području podigao ulog dopustivši policiji da poduzme ozbiljne mjere, prema izvješćima Het Laatste Nieuwsa. “Nije nam namjera maltretirati ljude, već značajno smanjiti broj nesreća”, rekla je javna tužiteljica Halle-Vilvoordea Ine Van Wymersch.

image

Korištenje mobilnog telefona za volanom

Web Screenshot

Policija je počela sve intenzivnije suzbijati korištenje mobitela za volanom općenito. Od početka ožujka promijenila se zakonska regulativa o korištenju pametnih telefona za volanom, tako da svatko uhvaćen neće biti kažnjen sa 116 eura (874,50 kuna), već sa 174 eura (1311,75 kuna).

Unatoč tome, 1 od 4 Belgijanaca u anketi je naveo da čita ili šalje poruke tijekom vožnje, a 1 od 6 ne zove koristeći hands-free uređaje. 1 od 10 vozača sugerirao je da je već imao ili skoro doživio nesreću kao posljedicu. "Želimo značajno smanjiti broj nesreća uzrokovanih mobilnim telefonima u automobilu", naglasio je Van Wymersch. “Dajući policijskim zonama dopuštenje da odmah oduzmu vozačke dozvole, želimo upozoriti sudionike u prometu o mogućim posljedicama njihovog nesigurnog ponašanja.”

image

Korištenje mobilnog telefona za volanom

Web Screenshot

“Prije nekoliko godina bilo je teško natjerati sve da vežu pojaseve u autu, sada želimo spriječiti da mobiteli postanu norma za volanom”, dodala je. Rezultati će se ocjenjivati ​​nakon kampanje. Distrikt Halle-Vilvoorde počet će dva mjeseca i mogao bi se nastaviti ovisno o rezultatima, kaže Van Wymersch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:00