OSIGURANJE POSKUPJELO

Britanskog vozača tražili 10.300 eura godišnje za osiguranje Tesle: ‘Pa nisu normalni, bilo je tisuću!‘

Vlasnik Tesle Philip Small dobio je ponude do gotovo 9 tisuća britanskih funti za osiguranje svog Modela X

Tesla, ilustracija

 Alamy/Profimedia

Philip Small nikada nije plaćao više od 1000 funti godišnje za osiguranje svog električnog automobila pa je ovaj mjesec bio šokiran kada je dobio ponudu od 8932 funte (10.000 eura). Ovaj 55-godišnjak nikada nije imao nesreću i nije promijenio uvjete svoje police za svoj Tesla Model X, kojeg je kupio 2019. godine. Stoga nije mogao razumjeti zašto ga traže čak 9 puta više nego prošle godine, piše Daily Mail.

"Ne vidim kako su ta povećanja opravdana", kaže Philip, koji je vlasnik i vodi tvrtku za ugostiteljstvo i događanja u Londonu Philip Small Ltd i vozi oko 20.000 kilometara godišnje. Premije za automobile s benzinskim i dizelskim motorom porasle su za 29 posto, u prosjeku sa 192 funte (221 eura) na 848 funti (980 eura), prema web stranici za usporedbu cijena Confused.

image

Servis električnog automobila (ilustracija)

Profimedia

Međutim, premije osiguranja za ponude električnih vozila u prosjeku su skočile za 402 funte (464 eura) na 959 funte (1107 eura) – povećanje od 72 posto. Poteškoće u nabavi dijelova za električne automobile i nedostatak broja servisa i tehničara koji mogu popraviti ta vozila povećali su premije, prema Andyju Moodyju, osnivaču web stranice za privremeno osiguranje automobila GoShorty.

Prema Thatcham Researchu, premije su obično veće jer su električna vozila skuplja za popravak, u prosjeku koštaju četvrtinu više nego benzinska ili dizelska vozila. Moody kaže: "Ključno je da nisu svi centri za popravak u stanju nositi se s tim vozilima. Često ih je potrebno popravljati pomoću specijaliziranog pribora, i dalje od konvencionalnih auta s izgaranjem, zbog opasnosti od požara koju predstavljaju baterije".

image

Punjenje Tesle (ilustracija)

Profimedia

"Dobava rezervnih dijelova može biti ograničena i skupa u usporedbi s tradicionalnim automobilima zbog manje veličine tržišta – što može produžiti vrijeme popravka i povezane troškove". Ali Philip Small kaže da to ne opravdava iznenadna, dramatična povećanja njegovih procjena osiguranja.

Thomasu Winstoneu, vatrogascu iz Južnog Walesa, rečeno je da će račun osiguranja za njegov Tesla Model 3 Long Range skočiti sa 650 funti (750 eura) na 1100 funti (1270 eura) godišnje kada je njegova polica trebala biti obnovljena u rujnu.

On kaže: "Premije bi uvijek trebale rasti zbog inflacije. Ali čini se da ih svaki osiguravatelj povećava za različite iznose, pa se osjećate kao da zapravo ne znate što vam se zapravo prodaje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:59