AKTUALNO

Britanski ministar financija pozvan da smanji PDV na punjenje: ‘Troškovi energije samo rastu‘

Smanjenje poreza upotrebe javnih uređaja umjesto toga ponudilo bi trenutno - i dugotrajnije - financijsko olakšanje

EV na punjaču

 Profimedia

Operateri punionica električnih automobila pozvali su britanskog ministra financija da smanji PDV na javno punjenje ili riskira dramatično usporavanje potražnje za vozilima s niskim emisijama. Šefovi 23 tvrtke potpisali su pismo u kojem pozivaju Kwasija Kwartenga na "jednostavnu, relativno jeftinu intervenciju" jer porast cijena električne energije "prijeti spremnosti potrošača" da prijeđu na električna vozila.

image

Punionice električnih automobila

Profimedia

Vozači koji ne mogu puniti kod kuće jer nemaju parking izvan ulice plaćaju četiri puta više poreza za struju kada koriste javne punionice. Jedan od pružatelja usluga punjenja koji je potpisao pismo, Osprey, prošlog je tjedna objavio da povećava svoje cijene na rekordnih jednu funtu (8,42 kune) po kWh u svojoj mreži brzih uređaja zbog skokovitog rasta veleprodajnih cijena električne energije.

image

Punjenje EV-a

Profimedia

PDV na domaću struju iznosi 5 posto, dok vozači koji koriste ulične punjače plaćaju 20 posto. Grupa za kampanju FairCharge, koju predvodi bivši voditelj Top Geara Quentin Willson, mjesecima je pozivala britansku vladu da uvede paritet PDV-a kako bi pomogla vlasnicima električnih automobila koji su bez domaćih sustava za punjenje tijekom krize troškova života.

Britanska vlada je ovog tjedna potvrdila novu shemu olakšica za račune za energiju koja će omogućiti popust na veleprodajne troškove za sve kupce koji nisu u domaćinstvu od listopada. Međutim, to će ostati na snazi ​​samo do ožujka, a operateri upozoravaju na nepovoljan utjecaj na troškove javnih naknada početkom sljedeće godine.

image

Tesla punionica

Profimedia

Smanjenje poreza upotrebe javnih uređaja umjesto toga ponudilo bi trenutno - i dugotrajnije - financijsko olakšanje onima koji nemaju izbora nego puniti svoje automobile izvan kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:24