SLUŽBENO JE

Bravo za Japance! Nova Mazda MX-5 stiže 2024. i dalje s benzinskim motorom te stražnjim pogonom

Čini se da će novi MX-5 zadržati formulu koja ga je učinila najprodavanijim sportskim automobilom s dva sjedala na svijetu

2022. Mazda MX-5

 Mazda

Dok većina proizvođača smanjuje obujam motora na putu elektrifikacije, Mazda radi upravo suprotno. Nedavno je najavila novu platformu s pogonom na stražnje kotače i benzinske te dizelske redne "šestake".

Osim toga, među posljednjim je proizvođačima koji još uvijek prodaju automobile s atmosferskim pogonskim sklopovima, i čini se da još uvijek vidi budućnost u njima.

image

2022. Mazda MX-5

Mazda

Unatoč stalnim pritiscima regulatora o smanjivanju emisija, čini se da je MX-5 živ i zdrav. Autocar je razgovarao s Mazdinim voditeljem razvoja proizvoda u Europi, koji je uvjerio obožavatelje da Miata ostaje. "To je ikona našeg brenda i uvijek je tretirana vrlo posebno. U ovom trenutku, izgleda da ćemo ovaj automobil imati zauvijek, u ovoj veličini i s motorom s unutarnjim izgaranjem".

image

2022. Mazda MX-5

Mazda

Priznao je da će doći dan kada "će je morati elektrificirati", iako žele zadržati ovaj čisti koncept. Joachim Kunz istaknuo je da se MX-5 neće prebaciti na postojeću platformu koju koriste drugi automobili i SUV-ovi jer bi to značilo gubitak pogona na stražnje kotače.

image

2022. Mazda MX-5

Mazda

Iako točan datum zamjene generacija nije naveden, Kunz je sugerirao da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti. "Imati jednu generaciju 10 godina za nas nije problem. To je zato što MX-5 ima posebno mjesto u liniji tvrtke, odvojeno od mainstream vozila". Njegova izjava ukazuje na malu vjerojatnost da će nova generaciji stići prije 2024., s obzirom na to da je trenutna generacija predstavljena 2014. godine.

image

2022. Mazda MX-5

Mazda

Kada na kraju stigne, čini se da će novi MX-5 zadržati formulu koja ga je učinila najprodavanijim sportskim automobilom s dva sjedala na svijetu. Međutim, glasnogovornik tvrtke rekao je još u lipnju da "Mazda nastoji elektrificirati Miatu do 2030. godine". Plug-in hibridni pogon se čini malo vjerojatnim, s obzirom na to da će dodati veliku težinu i stvoriti probleme s pakiranjem.

image

2022. Mazda MX-5

Mazda

Što god da je slučaj, novi model mogao bi biti teži od trenutnog automobila, koji teži nevjerojatnih 990 kilograma u specijalnoj izvedbi 990S, koja je dostupna samo u Japanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:08