velik opoziv

BMW u servise poziva vlasnike čak 371.756 primjeraka više serija vozila: Otkriven kvar na kočnicama

Problem je s integriranim sustavom kočenja, koji koristi električni pokretač za održavanje stalnog pritiska kočnica

BMW kočnice, ilustracija

 BMW

BMW je pokrenuo globalni opoziv koji se odnosi na čak 371.756 vozila zbog greške u njihovom integriranom sustavu kočenja. Opoziv obuhvaća velik broj BMW modela koji će morati u servis na provjeru i to Seriju 2 Active Tourer, SUV X1 te modele X3, X4, X5, X6 i X7, do Serije 5 i Serije 7, piše portal BMWBlog.

Problem s integriranim sustavom kočenja, koji koristi električni pokretač za održavanje stalnog pritiska kočnica, može rezultirati potrebom za povećanom silom na papučici tijekom kočenja. Također može onemogućiti kritične funkcije upravljanja kočnicama kao što su ABS i DSC (Dynamic Stability Control) sustavi. Unatoč ozbiljnosti kvara, dosad nije bilo prijavljenih incidenata nezgoda koje su uzrokovale materijalnu štetu ili osobne ozljede pripisane ovom problemu.

image

BMW X5 M

BMW

Sofisticirani sustav koji je ugrađen u BMW modele ne samo da olakšava sigurno i stalno kočenje, već i omogućuje vlasnicima M modela da putem elektronike prilagode karakteristike kočenja prema odabranim stilovima vožnje ovisno o situaciji.

Otkriveni kvar bi mogao dovesti u pitanje te prednosti pa je oglašen hitan opoziv.

Svih 371.756 vlasnika zahvaćenih modela pogođeni ovim opozivom obaviješteni su pismima u kojima ih se poziva da zakažu posjet svojim lokalnim BMW servisima zbog provjere. Tako je samo u Njemačkoj kontaktirano gotovo 47.000 vlasnika. Problem se, prema proizvođaču automobila, očituje kroz posebno upozorenje na zaslonu u kokpitu vozila, savjetujući vozače da je možda potrebna veća sila na papučici i da izbjegavaju nagla kočenja.

Riječ je o elektronici, pa je uzrok kvara je pronađen u mogućem poremećaju signala u senzoru, što može dovesti do kvara u podršci sile hidrauličkog kočenja. BMW se obvezao na zamjenu integriranog kočionog sustava u svim pogođenim vozilima. Ovaj opoziv iz predostrožnosti pokriva niz modela proizvedenih između 2022. i 2024., pokazujući BMW-ov proaktivan stav u osiguravanju sigurnosti i pouzdanosti svoje flote, unatoč logističkim i tehničkim izazovima koje tako opsežan opoziv podrazumijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 09:12