AKTUALNO

BMW misli da ćete se naviknuti na pretplatničke usluge: ‘Vremena se mijenjaju‘

Hoćemo li se ikada vratiti u vrijeme u kojem plaćanje automobila znači da ćemo dobiti sve značajke s kojima je automobil konstruiran?

BMW unutrašnjost

 BMW

Čini se da potrošači imaju vrlo malo interesa za pretplatničke usluge u svojim automobilima. To, međutim, nije spriječilo mnoge proizvođače da ugrade takve usluge u svoje buduće planove prihoda. Sada BMW nudi mali uvid u to zašto misli da će se kupci naviknuti i svejedno platiti.

image

BMW iDrive 1

BMW

Usluge pretplate nisu nova ideja. Na primjer, Tesla već neko vrijeme naplaćuje mjesečnu naknadu za neke od svojih naprednih tehnologija za pomoć vozaču. I Ford i Volkswagen javno su spomenuli kako zamišljaju budućnost u kojoj su pretplatničke usluge za njih veliki generator prihoda. Razlika je u tome što BMW planira naplaćivati male značajke poput grijanja sjedala.

Nije prvi put da je marka zahvaćena negativnom reakcijom zbog takvog poteza. U prošlosti je počeo naplaćivati ​​mjesečnu naknadu za pristup Apple CarPlayu. Ne samo da su neki korisnici pronašli hack kako bi zaobišli ono što su smatrali bespotrebnim softverskim sustavom plaćanja, već je i sam BMW na kraju odustao. Vremena se ipak mijenjaju.

image

BMW oprema na pretplatu

BMW

U novom izvješću Bloomberga, glasnogovornik BMW-a Torsten Julich je rekao: "Od naših kupaca znamo da njihovi zahtjevi za mobilnošću nisu tako statični kao što su bili." Donekle je to razumljivo. Neki od nas rijetko putuju budući da sada rade od kuće, tako da jednogodišnja pretplata ili plaćanje tisuća dolara za značajku poput Tesline Full Self Driving ima manje smisla od plaćanja jednokratne mjesečne naknade kada idemo na putovanje".

Grijana sjedala ipak su drugačija vrsta značajke i BMW tu ne staje. Uz grijana sjedala, stvorena je pretplatnička usluga za grijani upravljač, automatska duga svjetla i prilagodljivi tempomat. Za sada su te pretplate ograničene samo na "odabrane zemlje", ali što sprječava BMW da to proširi u budućnosti?

Hoćemo li se ikada vratiti u vrijeme u kojem plaćanje automobila znači da ćemo dobiti sve značajke s kojima je automobil zapravo konstruiran? Ako BMW i drugi proizvođači nastave ovim putem, odgovor je ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:07