EKOLOGIJA

BMW i Daimler u Njemačkoj tuženi zbog nedovoljnih klimatskih akcija! VW bi mogao biti sljedeći...

Iako su BMW, Daimler i VW podijelili svoje klimatske ciljeve za budućnost, DUH ističe kako navedene kompanije ne rade dovoljno
2022 Mercedes EQB
 Mercedes-Benz

Čelnici njemačke nevladine Udruge za zaštitu okoliša tužili su BMW i Daimler zbog toga što nisu dovoljno pooštrili svoje ciljeve oko emisija CO2 i nisu se adekvatno pozabavili klimatskim promjenama.

Riječ je o prvom slučaju da njemački građani tuže privatnu kompaniju zbog problematike oko klimatskih promjena, stoga bi mogao biti značajan. Što se tiče Volkswagena, očekuje se da će se i on vjerojatno suočiti sa sličnom tužbom.

Naime, sva tri velika njemačka proizvođača obvezala su se elektrificirati svoju postavu, pri čemu DUH tvrdi da ne čine dovoljno u suzbijanju emisija, a NVO se oslanja na pravni presedan uspostavljen u zemlji u svibnju 2020. godine.

image
2022 Mercedes EQB
Mercedes-Benz

Svibanj 2020. godine prilično je značajan za problematiku zato što je njemački vrhovni sud presudio da klimatski zakon zemlje ne čini dovoljno za zaštitu budućih generacija i postavlja proračun emisija za glavne gospodarske sektore. Zahtjevom da smanje emisije za 65 posto do 2030. godine, ubrzani su nacionalni ekološki ciljevi, a riječ je o prvom koraku nacionalne ugljične neutralnosti do 2045. godine.

Vrhovni sud ocijenio je da iako bi ispunjenje ovih ciljeva moglo promijeniti način života sadašnje generacije, s druge strane bi njihove neispunjavanje natjeralo buduće generacije na znatno dramatičnije žrtve za opstanak.

image
2021 BMW Circular concept
BMW

Iako su BMW, Daimler i VW podijelili svoje klimatske ciljeve za budućnost, DUH ističe kako navedene kompanije ne rade dovoljno kako bi održale korak s njemačkim proračunima za emisije. Naime, nevladina organizacija navodi kako su ‘proizvođači automobila na putu da nadmaše svoje proračune za CO2, što bi spriječilo ostatak Njemačke da ispuni svoje ciljeve u tom pogledu‘.

Daimler se oglasio, ističući kako ne vidi razloge za ovaj slučaj, dodajući da je ‘dugo davao jasnu izjavu o putu do klimatske neutralnosti: naš je cilj biti potpuno električan do kraja desetljeća, gdje god to tržišni uvjeti dopuštaju‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:40