NESREĆA ZA NESREĆOM

Banane umjesto ležećih policajaca? ‘Mičite ih s ceste, uništavaju nam aute‘

Prepreke su prvo bile plastične, ali nedavno su pretvorene u betonske barijere
 Jill Bennet/Twitter

Na prometnicama Vancouvera prije dvije godine započeo je pilot-projekt pod nazivom ‘Spore ulice‘ (Slow Street). Projekt je trebao potaknuti hodanje i vožnju biciklom te u isto vrijeme usporiti promet na cestama.

Umjesto klasičnih ležećih policajaca, na ceste su postavljene prepreke u obliku ‘banane‘ napravljene od plastike, no nedavno su banane pretvorene u betonske barijere.

Vozači su podivljali.

image
Twitter/ Dave on VanPoli

Umjesto usporavanja prometa, betonske banane izazivaju nesreću za nesrećom, a gotovo svakog dana nekoliko se vozača na njih ‘nasadi‘.

image
Dan./Twitter

U moru kritika prema gradskoj vlasti najoštrija je bila radijska voditeljica Jill Bennett koja je uz fotografiju oštećenog automobila napisala: ‘Ovo je drugi incident kojem sam svjedočila, a izazvale su ga ove potpuno beskorisne barikade na ulicama. Prepreke ne usporavaju promet nego uzrokuju sudare i kaos - navela je u objavi.

No, gradonačelnik Vancouvera Kenneth Sim se ne slaže.

‘Svjesni smo da nove prepreke stvaraju probleme pojedinim vozačima, ali ukoliko vozite normalnom brzinom, ništa se neće dogoditi. Kroz barijere uredno prolaze kamioni, kombiji i druga veća vozila, a broj nesreća je drastično smanjen.

Naš cilj su sigurne prometnice, ali ne samo za vozače automobila već za sve ostale sudionike u prometu - od pješaka do biciklista - zaključuje gradonačelnik i poručuje da betonske barijere ostaju na cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:12