AKTUALNO

Autoindustrija u Rusiji u pauzi: Volkswagen nudi zaposlenicima isplate da sami daju otkaz

Prema dostupnim informacijama, zaposlenici koji pristanu napustiti tvrtku prije 17. lipnja dobivali bi šestomjesečnu plaću

Volkswagen Rusija

 Volkswagen

Automobilska industrija u Rusiji je u pauzi otkako je 24. veljače započela invazija na Ukrajinu. Gotovo svi veliki proizvođači su napustili zemlju ili su prestali s lokalnim poslovanjem, a ni Volkswagen nije drugačiji. Njemačka tvrtka sada pokušava svesti financijsku štetu na najmanju moguću u svojem poslovanju nudeći isplate lokalnim zaposlenicima ako pristanu dobrovoljno napustiti VW.

image

Volkswagen Rusija

Volkswagen

Reuters izvještava da proizvođač automobila pregovara sa svojom radnom snagom u svojoj tvornici automobila u gradu Nižnjem Novogorodu, nudeći financijsku naknadu i zdravstveno osiguranje do kraja godine. Za oko 200 ljudi koji rade u tvornici ponuđena je naknada nakon što je Volkswagen u ožujku ove godine najavio da će proizvodnja u Nižnjem Novgorodu biti obustavljena do daljnjega.

Prema dostupnim informacijama, zaposlenici koji pristanu napustiti tvrtku prije 17. lipnja dobivali bi šestomjesečnu plaću. Volkswagen vodi dva proizvodna kapaciteta u Rusiji. Tvornica u Nižnjem Novgorodu nije u vlasništvu VW-a, već ima ugovor s lokalnim proizvođačem automobila GAZ Group.

image

Volkswagen Rusija

Volkswagen

U vrijeme prije ruske invazije na Ukrajinu, Volkswagen grupa je u Nižnjem Novgorodu proizvodila Polo i Taos, kao i Škodu Kodiaq, Karoq i Kamiq. VAG također posjeduje tvornicu u gradu Kalugi gdje zapošljava oko 4200 ljudi.

Volkswagen nije jedini proizvođač automobila koji se bori sa svojim poslovanjem u Rusiji. Renault je morao prodati svoj kontrolni udio u AvtoVAZ-u, a tvornicu kojom je prije upravljao sada kontrolira Moskva City. Postoje glasine i o mogućem uskrsnuću Moskviča, bivšeg proizvođača automobila iz sovjetskog doba.

image

Dieter Zeutsche, Vladimir Putin i Peter Altmeier

Profimedia

Ostale tvrtke koje su obustavile rad u Rusiji su Mitsubishi, Ford, Suzuki, Toyota, Honda, BMW i druge. Većina njih više ne proizvodi i ne uvozi automobile u zemlju zbog zapadnih sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:56