oktanska fešta

Auto klub na 24 sata Le Mansa: Slavna utrka izdržljivosti ove godine slavi prvih sto godina

NBA zvijezda LeBron James u 16 sati je označio start utrke u kojoj nastupa 62 bolida u tri klase

24 sata Le Mansa 2023.

 Zuma Press/Profimedia

Utrka nad utrkama, arena u kojoj su nastajale legende, rađali se heroji i fascinantni automobili, i nakon 100 godina od nastanka privlače stotine tisuća gledatelja. 24 sata Le Mansa najočekivaniji je automobilistički događaj godine s kojeg nismo mogli izostati. Prošetali smo stazom La Sarthe dan uoči utrke, popratili završne treninge, zavirili u garaže i sada s iščekivanjem iščekujemo početak cjelodnevne utrke.

image

24 sata Le Mansa 2023.

Zuma Press/Profimedia

NBA zvijezda LeBron James u 16 sati je označio start utrke u kojoj nastupa 62 bolida u tri klase. Na vrhu je hypercar klasa u kojoj je najbolja vremena u kvalifikacijama upisao Ferrari. Veliki povratnik u najviši razred zauzeo je prvi startni red, a u drugom redu su Porsche i Toyota, a svoju prigodu tražit će i automobili Peugeota, Cadillaca, Glickenhausa, Vanwalla.

image

24 sata Le Mansa 2023.

Zuma Press/Profimedia

Zanimljiva borba očekuje su u kategorijama LMP2 i GTE-Am, a posebno zanimanje budi Chevrolet Camaro ZL1 Nascar Hendrick Motorsport koji sudjeluje u utrka u kategoriji “Inovativni automobil”. Naime, snažno modificirani Nascar Camaro kojeg između ostalih vozi i bivši F1 prvak, Jenson Button postavio je an treninzima vremena bolja od klasičnih GT automobila.

image

24 sata Le Mansa 2023.

Zuma Press/Profimedia

Unatoč kvalifikacijama ispod očekivanja, ulogu favorita nosi Toyota. Japanska momčad trenutno je u vodstvu WEC prvenstva, a na Le Mansu love svoju šestu uzastopnu pobjedu.

Utrka je bila prilika i za slavlje 75 godina Porschea koji je na Le Mans doveo potpuno električni hiperautomobil Mission X stvoren za rušenje rekorda na Nurburgringu, konkretno skidanje s trona Mercedesa AMG One koji je lani ‘proletio‘ krug za 6 minuta i 35 sekundi.

image

24 sata Le Mansa 2023.

Marijan Projić

Utrka završava sutra u 16 sati kada ćemo objaviti rezultate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:21