IZVANREDNA SITUACIJA

Apel vlasnicima električnih automobila: ‘Molimo vas nemojte ih puniti‘

Niža potrošnja električne energije smanjit će opterećenje sustava i spriječiti drastičnije mjere, poput isključenja struje

San Francisco

 AFP

Krajem kolovoza Kalifornija je izglasala zabranu prodaje novih vozila na fosilna goriva što znači da će od 2035. godine vozači biti prisiljeni voziti električne automobile.

No, samo par dana nakon sporne odluke - šok.

image

Upozorenja na vrućine u Kaliforniji

AFP

Budući da se Kalifornija već tjednima prži iznad 40 stupnjeva, tamošnji guverner proglasio je izvanredno stanje, a korisnici energetske mreže zamoljeni su da pametno koriste struju kako bi se izbjegla isključenja.

U priopćenju glavnog distributera struje stoji: ‘Pozivamo potrošače da smanje potrošnju energije od 16 do 21 sat kada je sustav najviše opterećen jer je potražnja ogromna.

Najvažnije mjere su postavljanje termostata na 25 ili više stupnjeva kako bi se smanjila upotreba klima uređaja, izbjegavanje korištenja velikih kućanskih aparata, gašenje nepotrebnih svjetala, ali i izbjegavanje punjenja električnih automobila.

Niža potrošnja smanjit će opterećenje sustava i spriječiti drastičnije mjere, poput isključenja struje‘.

image

Javna punionica za električne automobile (ilustracija)

Rod Rolle/ddp USA/Profimedia

Kako navodi NewYorkTimes, vozači električnih automobila su ‘podivljali‘, a situaciju je pokušao smiriti guverner Gavin Newsom.

‘To su nebuloze, električni auti nisu problem, oni stvaraju samo 0,4 posto ukupnog energetskog opterećenja tijekom ljetnog dana od 16 do 21 sat, kada je mreža najugroženija.

Također, uredba o zabrani prodaje većine novih automobila s unutarnjim sagorijevanjem odobrena prošli mjesec stupa na snagu tek 2035.. Dakle, imamo 13 godina za tranziciju.

Pogrešno je dovoditi u vezu te dvije stvari‘ - završio je guverner Newsom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20